Volledig scherm

Gesloten: Toonladders tussen hemel en aarde in Bachstad AardenburgHet Bach-Comité Aardenburg organiseert zondag 4 december een bijzonder concert met Johannette Zomer in de Sint Baafskerk in Aardenburg.

Speciaal voor lezers van de PZC wordt er, voorafgaand aan het concert, een Meet & Greet gehouden met deze wereldberoemde sopraan. Net als de vorige seizoenen nodigen de musici van BachPlus ook dit jaar hun ‘idolen’ uit om samen met hen te musiceren.

Met de komst van Johannette Zomer gaat een lang gekoesterde wens om met de sopraan in de Sint Baafs kerk te zingen in vervulling. In de wereld van de klassieke muziek is Zomer een topper. Een indrukwekkend palmares getuigt van haar wereldberoemde muzikale levenspad en Johann Sebastian Bachs muziek is bij haar in uitstekende handen.

Voor het concert van zondagmiddag 4 december koos de sopraan voor twee componisten die haar nauw aan het hart liggen: Christoph Graupner en, uiteraard, Johann Sebastian Bach. Van Bach hoort u de cantate ‘Weichet nur, betrübte Schatten’ (BWV 202). Een wereldlijke cantate voor sopraansolo, geschreven ter gelegenheid van een huwelijksplechtigheid rond 1718 in Köthen. Vermoed wordt dat het voor Bachs eigen huwelijk met Anna Magdalena zou zijn.

Voor trouwe lezers van de PZC is er rondom dit bijzondere concert een speciaal arrangement samengesteld. Al direct bij binnenkomst wordt u in de watten gelegd met koffie of thee en overheerlijk gebak. Daarna is er een ontmoeting met Johannette Zomer. De wereldberoemde sopraan die voor haar concerten over de hele wereld reist, neemt u mee in haar leven als soliste.

Zingen geeft Johannette Zomer voedsel voor de geest. “Als zanger kom je er niet met alleen een

mooie stem, daar is meer nodig. Zingen op topniveau is ook een kwestie van keuzes maken en kansen creëren,” weet de sopraan uit eigen ervaring. Naast een inkijkje in haar vak legt zij u hoogstpersoonlijk uit waarom ze heeft gekozen voor het concertprogramma van 4 december én wordt u in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

Na de smakelijke entree en de Meet & Greet staat er een introductie over de Sint Bavokerk op het programma. Het schip van de kerk is een voorbeeld van de in Nederland zeldzaam voorkomende Scheldegotiek en geroemd vanwege zijn stilistische zuiverheid. Om alle schatten van de kerk met eigen ogen te kunnen aanschouwen staat er een voorbeeld van de in Nederland zeldzaam voorkomende Scheldegotiek en geroemd vanwege zijn stilistische zuiverheid.

Om alle schatten van de kerk met eigen ogen te kunnen aanschouwen staat er een gids klaar die u ongetwijfeld ook de houten preekstoel en de beschilderde grafkelders zal tonen die tussen 1200 en 1400 zijn aangebracht. Bij graafwerkzaamheden in 1949 werden deze ‘sarcofagen’ bij toeval blootgelegd. Een aantal is uit de grond gehaald en geconserveerd en is nu in de kerk te zien.

Na het concert wacht u een Bourgondische receptie met hapjes die door de vrijwilligers van het BachComité zijn bereid. In het verleden waren er mini pizza’s, gevulde eitjes en kleine zakjes frites maar wat u deze keer tijdens u bezoek aan de Bachstad krijgt voorgeschoteld blijft een verrassing.

Programma:

14.15 uur Ontvangst met koffie, thee en gebak.

14.30 uur Meet & Greet met Johannette Zomer

15.00 uur Introductie over Sint-Baafskerk

16.00 uur Aanvang concert

17.15 uur Aanvang receptie met diverse hapjes en drankjes

18.00 uur Einde

poll

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog kan werken

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog kan werken

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
4428 stemmen