Geen geluidsscherm bij Aria

De ontwikkelaar van de Goese wijk Aria past het plan deels aan om zo geen kosten voor het plaatsen van een geluidsscherm tegen verkeerslawaai te hoeven maken.

Luc Oggel

Goes

Om die reden komt er een ander type woningen in het zuidelijke deel van de wijk, tegen de Nansenbaan aan. De schermen zouden wettelijk nodig zijn vanwege verkeerslawaai, dat door de aanleg van de nieuwe aansluitingen op de A58 zal toenemen. Maar ontwikkelaars ABC Vastgoed en Fraanje vinden de kosten te gortig. Volgens directeur Ad van Vuuren van ABC Vastgoed in Arnhem ging het om tonnen. ,,Voor zes tot acht woningen is dat waanzin ten top", zegt hij. Door de kavels in het zuidelijke deel te bestemmen voor woon-werkfuncties (huizen in combinatie met loodsen zoals bijvoorbeeld aan de verderop gelegen Columbusweg) is andere andere wetgeving met betrekking tot geluid van toepassing, aldus Van Vuuren. 

 Volgens de Goese wethouder Loes Meeuwisse was ooit afgesproken dat de ontwikkelaar een bijdrage zou leveren aan eventuele geluidsschermen. De aanleg van de nieuwe aansluitingen liet echter op zich wachten en ook de woningmarkt zat in een dal. Maar toen er groen licht was voor de op- en afritten, moesten er knopen  worden doorgehakt. ,,Met het oog op de Europese aanbesteding was een beslissing nodig over de bijdrage aan de schermen", zegt Meeuwisse. ,,Er is toen gekozen om de schermen niet in het bestek te laten opnemen en in plaats daarvan het plan aan te passen." Binnenkort gaat Fraanje, dat het woningbouwproject verder uitvoert, met de gemeente in gesprek over de bestemming van de zuidelijke kavels, zegt directeur Martijn van Sabben. Het deel van de wijk Aria dat al bebouwd en bewoond is, valt buiten de geluidscontour en daar zijn volgens Meeuwisse dan ook geen geluidsmaatregelen voor nodig. Voor aanwonenden van het Pykeswegje en de Maartensweg wel, heeft onderzoek van Rijkswaterstaat uitgewezen. De aansluitingen op de snelweg en een deel van de A58 zelf worden daarom voorzien van dubbellaags ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton). Dat scheelt enkele decibellen. ,,Ook de naden in het viaduct worden vervangen, dat is afdoende", zegt Meeuwisse. Ter hoogte van buurtschap de Groe komt overigens nog wel een geluidsscherm. 

De nieuwe op- en afritten zijn naar verwachting over een jaar gereed, het werk is inmiddels in volle gang. De aanlegkosten bedragen ruim 18 miljoen euro, waarvan het Rijk een kleine negen miljoen betaalt. Met de aansluitingen moet onder meer de bereikbaarheid van Goes significant verbeteren. 

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
290 stemmen