Gastanker in de fout bij aanvaring met Flinterstar voor Zeebrugge

ZEEBRUGGE De aanvaring tussen het Nederlandse vrachtschip Flinterstar en de gastanker Al Oraiq 6 oktober 2015 voor de kust van Zeebrugge is grotendeels te wijten aan de bemanning van de gastanker.

Vlaamse media melden dit op basis van een onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Philippe De Backer, de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee.

Uit het onderzoek is gebleken dat de tanker te snel voer en dat de bemanning de verkeerssituatie verkeerd heeft ingeschat. Het schip passeerde ook een boei aan de verkeerde kant, waarop een aanvaring met de Flinterstar niet meer te voorkomen was.

Aan boord van beide schepen waren Vlaamse loodsen. Zij spraken met elkaar in het Nederlands en ook de gesprekken met de verkeerscentrale in Zeebrugge verliepen in het Nederlands. De niet Nederlandstalige gezagvoerders van beide schepen verstonden dit niet, wat de situatie niet heeft verbeterd.

Vooraf was aangenomen dat de Flinterstar schuldig was aan de aanvaring. Het onafhankelijke onderzoek wijst nu dus anders uit. Via juridische weg moet nog wel worden vastgesteld wie daadwerkelijk aansprakelijk is voor het scheepvaartongeluk. Rederij Flinter uit Barendrecht, de eigenaar van de Flinterstar, is eerder veroordeeld tot het betalen van de bergingskosten van het schip.

Het wrange is dat Flinter inmiddels failliet is verklaard, vooral door de algehele malaise in de scheepvaart door lage bevrachtingsprijzen.

Het wrak van de na de aanvaring gezonken Flinterstar is afgelopen zomer volledig geborgen. Bij het ongeval kwam dankzij het snelle optreden van reddingsdiensten niemand om het leven.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
534 stemmen