flitsStatus kunsttempel lonkt voor Grote Kerk

VEEREMonumentale werken van de Britse kunstenaar Anish Kapoor in de even monumentale Grote Kerk van Veere:  wethouder René Molenaar ziet het al voor zich.

Filminstituut Eye, FOAM Fotografiemuseum, het Nationale Ballet, het Light Festival. Veere is geen Amsterdam, maar al die landelijk befaamde kunstinstituten komen graag een paar maanden per jaar naar de Grote Kerk, betoogt René Molenaar. De Veerse wethouder begrijpt de scepsis van een aantal inwoners en raadsleden. Hij weet ook dat de Grote Kerk nooit zoveel bezoekers zal trekken als cultuurbolwerken in Amsterdam, Londen, Parijs en New York. 

Maar kunstenaars die in die wereldsteden optreden of werk exposeren, willen zich wel graag laten zien in Veere, heeft Molenaar gehoord van het bureau XPEX en 'meedenker' Ernst Veen. Veen is de man die de Nieuwe Kerk in Amsterdam tot succesvolle tentoonstellingsruimte maakte en de dependance van de Hermitage op poten zette.

De meerderheid van de Veerse gemeenteraad ging eerder akkoord met een onderzoek naar de mogelijkheid om het jaar rond 'hoogwaardige, culturele voorstellingen' naar Veere te halen. XPEX en Veen hebben de eerste fase van die opdracht uitgevoerd en willen nu verder met de tweede fase. De komende maanden willen ze een ontwerp maken voor de inrichting van de kerk. Zo moeten er onder meer een entree, een winkel en een restaurant een plek vinden in het voormalige godshuis. De ideeën voor twee maanden lichtfestival (januari, februari), een maand dans en ballet (mei), drie maanden fototentoonstelling (juni, juli, augustus) en een filmcyclus (het najaar) moeten nog worden uitgewerkt en bevestigd en de cijfers allemaal nog eens nagerekend.

Een sluitende begroting is niet te realiseren, beseft de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), sinds begin dit jaar eigenaar van de Grote Kerk. Molenaar: ,,Maar eigenaar en onderzoekers rekenen op grote cultuurfondsen. Die hebben al laten weten de plannen te zien zitten, maar subsidiëren pas als optredens en manifestaties vaststaan." Voor de gemeente Veere  is dat niet zo'n probleem, omdat de gemeente geen extra risico loopt. ,,We hebben eerder al besloten vier jaar  55 mille bij te dragen voor onderzoek. Komt er niets van de plannen terecht dan zijn we dat geld kwijt. Maar we hebben nu wel de kans om echt iets groots naar Veere te halen."

Stichting Monumenten Bezit (de beheersorganisatie van NMo), Ernst Veen en XPEX houden maandag een informatieavond voor alle belangstellenden uit Veere en wijde omgeving. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Grote Kerk.

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1407 stemmen