flitsStatus kunsttempel lonkt voor Grote Kerk
Delen per e-mail
VEEREMonumentale werken van de Britse kunstenaar Anish Kapoor in de even monumentale Grote Kerk van Veere: wethouder René Molenaar ziet het al voor zich.
Filminstituut Eye, FOAM Fotografiemuseum, het Nationale Ballet, het Light Festival. Veere is geen Amsterdam, maar al die landelijk befaamde kunstinstituten komen graag een paar maanden per jaar naar de Grote Kerk, betoogt René Molenaar. De Veerse wethouder begrijpt de scepsis van een aantal inwoners en raadsleden. Hij weet ook dat de Grote Kerk nooit zoveel bezoekers zal trekken als cultuurbolwerken in Amsterdam, Londen, Parijs en New York.
Maar kunstenaars die in die wereldsteden optreden of werk exposeren, willen zich wel graag laten zien in Veere, heeft Molenaar gehoord van het bureau XPEX en 'meedenker' Ernst Veen. Veen is de man die de Nieuwe Kerk in Amsterdam tot succesvolle tentoonstellingsruimte maakte en de dependance van de Hermitage op poten zette.
De meerderheid van de Veerse gemeenteraad ging eerder akkoord met een onderzoek naar de mogelijkheid om het jaar rond 'hoogwaardige, culturele voorstellingen' naar Veere te halen. XPEX en Veen hebben de eerste fase van die opdracht uitgevoerd en willen nu verder met de tweede fase. De komende maanden willen ze een ontwerp maken voor de inrichting van de kerk. Zo moeten er onder meer een entree, een winkel en een restaurant een plek vinden in het voormalige godshuis. De ideeën voor twee maanden lichtfestival (januari, februari), een maand dans en ballet (mei), drie maanden fototentoonstelling (juni, juli, augustus) en een filmcyclus (het najaar) moeten nog worden uitgewerkt en bevestigd en de cijfers allemaal nog eens nagerekend.
Een sluitende begroting is niet te realiseren, beseft de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), sinds begin dit jaar eigenaar van de Grote Kerk. Molenaar: ,,Maar eigenaar en onderzoekers rekenen op grote cultuurfondsen. Die hebben al laten weten de plannen te zien zitten, maar subsidiëren pas als optredens en manifestaties vaststaan." Voor de gemeente Veere is dat niet zo'n probleem, omdat de gemeente geen extra risico loopt. ,,We hebben eerder al besloten vier jaar 55 mille bij te dragen voor onderzoek. Komt er niets van de plannen terecht dan zijn we dat geld kwijt. Maar we hebben nu wel de kans om echt iets groots naar Veere te halen."
Stichting Monumenten Bezit (de beheersorganisatie van NMo), Ernst Veen en XPEX houden maandag een informatieavond voor alle belangstellenden uit Veere en wijde omgeving. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Grote Kerk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bundesliga
Huntelaar en Schalke 04 grijpen strohalm, prachtgoal Boëtius helpt Mainz boven degradatiestreep
Schalke 04 heeft voor het eerst sinds begin januari drie punten gepakt in de Bundesliga. De hekkensluiter, waar Klaas-Jan Huntelaar opnieuw in de basis begon, won in eigen huis met 1-0 van FC Augsburg. Jean-Paul Boëtius was de grote man aan de kant van Mainz. -
Geheime MH17-tapes boven tafel
-
PREMIUM
Smaakmaker Steven Kazàn uit De Verraders: ‘Ik was elke keer verbaasd dat ik door was’
Steven Kazàn was een van de smaakmakers in De Verraders, het avonturenprogramma van RTL4. ,,Ik heb geen moment gedacht dat ik de finale zou halen.” -
PREMIUM
Petitie om overwoekerde kasseistroken te behouden; ‘Nou ja zeg, hier ligt gewoon nog een echte weg!’
-
PREMIUM
‘Click Clack’-Ralf is nu ingenieur Mackenbach (25)
‘Zong ooit een liedje over tapdansen en heeft daarna de logische stap gemaakt naar een PhD in kernfusie.’ Zo luidt de biografie van Ralf Mackenbach (25) op Instagram. Het kindsterretje van weleer is nu ingenieur en promovendus aan de TU Eindhoven. ,,Al blijf ik altijd met een voet, of op z'n minst één teen, in de muziekwereld staan.”
-
PREMIUM
Na drie bewogen jaren kijken vrijwilligers van De Avontuur in Goes weer lachend naar de toekomst
-
Verdwijning hond na 24 jaar opgelost, dode alligator heeft opvallende maaginhoud
-
PREMIUM
Hoofdhaar brengt politie 34 jaar na moord op Lien (54) bij dader: ‘Mijn vader wist direct al dat hij het had gedaan’
Inwoners van Rotterdam zijn in rep en roer als in de vroege ochtend van donderdag 3 juli 1986 het nieuws doorsijpelt dat er een moord is gepleegd. Lien Tellekamp-Stals is om het leven gekomen. De zaak blijft decennia lang onopgelost, tot groot verdriet van haar echtgenoot Jan en zoon Ruud. 34 jaar na dato wordt de dader op een bijzondere manier gevonden.