flitsInwoners Veere en culturele instellingen willen meer bij plan Grote Kerk worden betrokken

VEEREVeere is 'positief-kritisch' over de plannen om de Grote Kerk van het stadje tot cultuurtempel om te turnen. Maar bewoners en Stichting Delta Cultureel koppelen er wel een aantal voorwaarden aan. De gemeenteraad sloot zich daar gisteravond bij aan.

De Veerse raadsfracties lieten tijdens de vergadering van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling  weten dat onderzoeksbureau XPEX verder mag met de tweede fase van het onderzoek naar mogelijkheden om van de Grote Kerk een cultureel bolwerk van (inter)nationaal belang te maken. Niemand is tegen prachtige voorstellingen, muziekuitvoeringen en tentoonstellingen in het voormalige godshuis. Maar het adviesbureau en fondsenwerver FoxRenard kregen wel een aantal aanbevelingen mee van insprekers en raadsleden. 

Voorzitter Jan Paul Loeff van de Stadsraad Veere vroeg vooral aandacht voor het tegengaan van overlast door geluid, licht en verkeersdruk. Die verkeersdruk zou al behoorlijk kunnen afnemen als bezoekers van evenementen in de Grote Kerk direct naar het parkeerterrein aan de Buitenhaven worden verwezen, stelde Loeff zich voor. Als bezoekers niet de stad in hoeven, kunnen ook omwonenden opgelucht adem halen. Wel willen stadsraad en omwonenden graag weten waar vrachtwagens, die voorraden voor de horeca en requisieten voor evenementen komen brengen, kunnen staan zonder de Oudestraat te blokkeren. Extra inzet van openbaar vervoer; meer bussen in het weekeind en 's avonds en/of inzet van rondvaartboot Stad Veere om bezoekers vanuit Middelburg te halen en terug te brengen, stelde omwonende Tiny Polderman voor. 

Ruud Backx van de Stichting Delta Cultureel is heel blij met de plannen, maar is ook een beetje bang dat de financiële onderbouwing 'op drijfzand' is gebaseerd. Alle insprekers vroegen om overleg met de plannenmakers. Voorman Jan Vriezen van XPEX liet alle belanghebbenden weten dat zij 'natuurlijk' ook geconsulteerd worden alvorens het onderzoeksbureau een definitief plan op tafel legt. Om die toezegging hadden ook veel fracties gevraagd. 

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1008 stemmen