flitsDorpshuizen en scholen Veere vóór 2025 toekomstbestendig

DOMBURGVóór 2025 beschikken inwoners van alle Veerse kernen over voorzieningen aansluiten bij de  behoefte in hun woonplaats. Elk dorp heeft een passend gemeenschapshuis en, eventueel, opgeknapte of nieuwe scholen en sportzalen, als de Veerse gemeenteraad binnenkort het uitvoeringsprogramma in werking zet.

Grijpskerke en Zoutelande zijn voorzien. In die dorpen werden de afgelopen jaren al nieuwe multifunctionele centra gebouwd, die nauw op de behoeftes van de dorpelingen zijn afgestemd. De bouw van een centrum in Biggekerke staat op stapel. In een nieuwe brede school vinden de basisschool en het dorpshuis eind volgend jaar samen onderdak.

De komende drie jaar krijgen ook Aagtekerke, Serooskerke, Oostkapelle en Westkapelle nieuwe accommodaties, kondigt de Veerse onderwijswethouder Chris Maas aan. Verenigingsgebouw De Spil is in overleg met de inwoners van Gapinge al grotendeels aangepast. Na 2020 worden in vier, vijf jaar de voorzieningen in Domburg, Veere, Koudekerke, Meliskerke en Vrouwenpolder tegen het licht gehouden en op wensen en behoeften van de bevolking aangepast.

Wethouder Maas benadrukt dat alle plannen uitvoerig zijn besproken met huidige en toekomstige gebruikers. ,,We hebben niet alleen met dorpsraden gesproken, maar ook met (sport)verenigingen, welzijnsorganisaties, scholen en kerken. Het gaat tenslotte om de leefbaarheid in de dorpen, ook in de verdere toekomst."  

Groot draagvlak moet tot grote betrokkenheid leiden, luidt de doelstelling van het Veerse college. Het door de plaatselijke muziekvereniging geëxploiteerde dorpshuis van Zoutelande dient als voorbeeld. De gemeente heeft bijna geen omkijken meer naar het multifunctionele centrum, omdat leden van Luctor et Emergo het beheer voor hun rekening nemen.  

Lees maandag een uitgebreider artikel in de editie Walcheren

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (21%)
  • Oneens (79%)
446 stemmen