flitsArnemuiden leerde darten bij 'oma' in café De Vriendschap

ARNEMUIDENHet negentiende dartstoernooi van Arnemuiden, 'Tac-tics bij Leu', staat de dag voor oudjaar op de rol. 

Sinds begin van deze eeuw, na een paar jaar in dorpshuis De Arne te zijn gehouden, vindt het dartstoernooi voor koppels in café De Vriendschap van kroegbazin Leu Hameling-Sturms plaats. Leo Goormachtig, organistor van het eerste uur, hoopt dat het toernooi daar nog jaren kan blijven. Maar door de leeftijd van de uitbaatster (88) is vervulling van die wens onzeker.

Goormachtig zette het dartstoernooi eind vorige eeuw op poten om de jeugd van Arnemuiden van de straat te houden. In de jaren negentig liep het al dagen vóór de eindejaarsviering nogal eens uit de hand met vuurwerk afsteken en fikkies stoken. Een  leuk en uitdagend dartstoernooi  kon daar verandering in brengen, hoopte Goormachtig.

Of het aan het pijltjes gooien lag of dat de tijdgeest er wat mee te maken had, grote onlusten zijn het dorp deze eeuw rond jaarwisselingen bespaard gebleven. Maar het dartstoernooi is gebleven. Nadat Goormachtig zijn beheerderstaak er aan gaf, vond het dartstoernooi onderdak in café De Vriendschap. In het café van Leu Hameling-Sturm vindt dit jaar op 30 december het negentiende Tac-ticstoernooi plaats. Op zich geen bijzonder jubileum, maar Leo vreest al jaren dat de laatste editie op de rol staat.

Want Leu, die al 66 jaar achter de bar van De Vriendschap staat, is al weer 88. Ze is niet direct van plan om er mee op te houden. ,,Ik vind het nog steeds leuk om te doen, ook al om onder de mensen te zijn. Mijn kleinzonen Peter en Ruud Kusse helpen vaak en ook vaste gasten als Leo steken altijd een handje toe. Maar op mijn leeftijd kijk je ook niet te ver vooruit. Ik leef toch een beetje bij de dag", betoogt Leu. 

Als Leu het café verkoopt, gaat Leo (ook al weer 69) zeker met de nieuwe eigenaar in de slag om het toernooi in De Vriendschap door te kunnen laten gaan. ,,Maar ik moet er een goed gevoel bij hebben, want de sfeer moet wel blijven." 

Lees woensdag een uitgebreidere reportage in de editie Walcheren

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
751 stemmen