'Exacte datum op zeventiende eeuws schilderij Domburg is heel bijzonder'

Emile Calon

Domburg – Exact vierhonderd jaar geleden schilderde een anonieme kunstenaar ‘Gezicht op Domburg met raap’. Het is zeer bijzonder dat een dergelijke exacte datering op een zeventiende eeuws schilderij staat, aldus archivaris Peter Blom. Mogelijk komt het omdat op donderdag 24 november 1616 in Domburg God werd gedankt voor het gewas.

Het schilderij hangt vandaag in de hal van het gemeentehuis in Domburg, zodat belangstellenden met eigen ogen kunnen zien hoe de plaats er vierhonderd jaar geleden uitzag. Ook kunnen ze dan de afbeelding van de bijna zes kilo zware knolraap bewonderen. Volgens Blom is de schilder ervan overtuigd dat niet door menselijke wijsheid of kracht dit gewas deze omvang bereikte. ,,Maar God heeft hier de hand in gehad.” Dat blijkt uit het gedicht op de lijst: ‘Siet Godts wonderwerck, in dees rape gewrocht; in Walchren gegróijt, bij Domborch voort gebrocht’.

Het stond in het depot van het Zeeuw Archief en verhuist in mei naar het Zeeuws Museum. Blom zag een week geleden plotseling die datum op het schilderij staan. ,,Ik dacht gelijk, daar moeten we wat mee doen.” Daarom is het vandaag voor iedereen te bezichtigen. En wel op de plaats waar het vier eeuwen geleden is geschilderd. ,,Met uitzicht op de molen en de kerk.”

INTRO: Een vier eeuwen oud schilderij hangt vandaag in de hal van het gemeentehuis in Domburg, op de plaats waar het is geschilderd.

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
765 stemmen