EMBARGO TOT VRIJDAG 05.00: Aantal bedrijfsongevallen in Zeeland gedaald

VLISSINGEN In Zeeland is het aantal bedrijfsongevallen met dodelijke afloop of (blijvend) letsel de laatste twee jaar gedaald. Tussen 2010 en 2013 schommelde dat aantal tussen de 53 en de 68. De laatste twee jaar zijn het er aanmerkelijker minder: 45 in 2014 en 39 in 2015. 

Dat blijkt uit gegevens die de digitale nieuwsdienst LocalFocus heeft gekregen van de inspectie ZSW, de voormalige arbeidsinspectie. Er wordt geen reden gegeven waarom het aantal bedrijfsongevallen afneemt. Het is wel zo dat bedrijven zich steeds meer inspannen om veilig te werken.

De arbeidsinspectie onderzocht in de afgelopen vijf jaar honderden Zeeuwse bedrijfsongevallen. In 330 gevallen vielen daar slachtoffers bij: met dodelijke afloop, ziekenhuisopname en/of blijvend letsel.  Tussen 2010 en 2015 lieten 15 mensen het leven terwijl ze aan het werk waren voor hun bedrijf. 

Uit de data van de arbeidsinspectie blijkt dat bedrijfsongevallen met fatale afloop vooral plaatsvinden in havengebieden en industriezones, die elkaar in Zeeland grotendeels overlappen. Zo vielen er in de gemeente Terneuzen en in het bijzonder Hoek met zijn industriële en chemiebedrijven 5 doden bij bedrijfsongevallen. In en rond de haven van Vlissingen (Sloegebied) verloren 3 werknemers het leven.  In de gemeente Kapelle vonden 2 werknemers de dood. Datzelfde aantal liet het leven in Middelburg. In de gemeenten Hulst, Sluis en Reimerswaal waren het er één.

Dat het risico op een bedrijfsgeval het grootst is in industriële gebieden blijkt uit de slachtofferaantallen in de Zeeuwse gemeenten.  De gemeente Terneuzen met zijn Kanaalzone en grote industriële bedrijven spant de kroon,met in vijf jaar tijd 78 bedrijfsongevallen waarbij slachtoffers vielen. De inspectie onderzocht ze bijna allemaal (76). Vlissingen (47) en Borsele (39) staan twee en drie. Niet onlogisch, want beide gemeenten delen het bedrijvige Sloegebied. 

Op gepaste afstand volgen Middelburg (25 ongevallen), Goes (22), Kapelle en Reimerswaal (beide 19), Schouwen-Duiveland (18), Hulst, Sluis en Veere (13), Tholen (11) en Noord-Beveland (5). Vorig jaar bleven er twee verschoond van slachtoffers op de werkvloer: Veere en Noord-Beveland. Landbouw en toerisme domineren deze twee gemeenten. Dat zijn economische sectoren die voor werknemers minder risico's opleveren dan industrie en havengerelateerd werk.

Gekeken naar het aantal ongevallen per duizend bedrijfsvestigingen,  heeft Borselse de twijfelachtige eer van koploper. Daar is sprake van 24,9 onderzochte ongevallen per duizend bedrijven. Terneuzen, Vlissingen en Kapelle zitten daar kort achter.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
529 stemmen