Eindsprint redt Code Rood

Marcel Modde

OUWERKERK Een stevige eindsprint en een gulle gift lijken alsnog redding te brengen voor Code Rood. Voor inrichting van de zogenoemde interactieve weerhoek in het Watersnoodmuseum moet 12.500 euro uit een crowdfundingactie komen. Bij het sluiten van de inschrijvingstermijn maandagavond was de vereiste 80 procent van dat budget gehaald.

Volgens de regels van crowdfunding voor de kunst heeft het museum zo vijf extra dagen in de wacht gesleept om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. En dat lijkt te gaan lukken, zegt directeur Siemco Louwerse optimistisch. ,,We hebben nu tot zaterdagavond nog een dikke tweeduizend euro te gaan. Mochten we het toch niet gaan halen, dan zouden we de vertalingen nog even achterwege kunnen laten. Maar dat zou doodzonde zijn, dus daar gaan we ook voor!''

De inrichting van de vernieuwde expositie wordt inmiddels gesteund door 125 donateurs. ,,Voor ons is het ook de eerste keer dat we gebruik maken van crowdfunding en moeten dus even aftasten hoe dat werkt. Je ziet dat veel mensen vooral kleine bedragen (10 en 25 euro) overmaken. Ze voelen zich betrokken bij dit museum. Het was heel zuur geweest als we dat geld zouden moeten terugstorten, omdat we die tachtig procent limiet niet hadden gehaald.''

Na de noodkreet eind vorige week dat nog slechts 41 procent van de limiet binnen was, kwamen veel mensen alsnog over de brug. Maar de grootste redding kwam van een anonieme gever, zegt Louwerse, die vierduizend euro heeft overgemaakt. ,,Dat is iemand die per se wilde dat dit een succes zou worden. Dit betekent dat we het project in ieder geval kunnen uitvoeren." 

De interactieve weerhoek wordt naar verwachting het eerste kwartaal volgend jaar in gebruik genomen. Doneren kan nog via voordekunst.nl/projecten/4876.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
144 stemmen