Volledig scherm
Simon Blaas: ,,Het liefste draai ik debuutfilms. Beginnende filmmakers kunnen namelijk nog uit de bocht vliegen.'' © Ruben Oreel

'Eenzaamheid heb je soms nodig'

MIDDELBURG - Simon Blaas is al vijf jaar de drijvende kracht achter Cinema Middelburg. Binnenkort staat de bios in het teken van Cinekid, een filmfestival voor kinderen.

Cinekid ,,Het mooie aan kinderen is dat hun reacties zo puur zijn en dat ze in een film opgaan. Deze maand hebben we een speciaal programma voor alle klassen van de basisschool: Cinekid. We laten vijf films zien die niet eerder in een Nederlandse bioscoop zijn vertoond. Kinderen kunnen in de herfstvakantie zo'n film bezoeken of docenten kunnen samen met hun klas een besloten voorstelling inplannen. Als bonus kunnen in de Kuiperspoort of in de klas workshops gevolgd worden. Kinderen worden tegenwoordig aan veel prikkels blootgesteld. Het geheim van Cinekid is dat het een rustigere beleving is. Zo zetten we het geluid zachter, zodat de indrukken niet te heftig worden." Bloedfanatiek ,,In mijn jeugd was het aanbod niet zo groot als tegenwoordig. Arthousefilms ontdekte ik tijdens mijn studententijd in Utrecht. Terug in Zeeland ben ik vanuit mijn interesse voor deze films als vrijwilliger bij Cinema Middelburg beland. Sinds vijf jaar ben ik directeur. Met de vrijwilligers ben ik bloedfanatiek aan de slag gegaan om meer publiek naar het filmtheater te trekken. We hebben ontdekt dat ons publiek ook graag overdag naar de film gaat. Tegenwoordig programmeren we alsof we twee zalen hebben, terwijl dat er maar eentje is. Van de gemeenschap mogen we dit gebouw gebruiken en dus wil ik daar iets voor terug doen." Wereld ontvluchten ,,Ondanks allerlei nieuwe technieken zie je dat het witte doek van de bioscoop zelfs op volwassenen een magische uitwerking blijft hebben. In een zaal met negentig mensen om je heen beleef je het verhaal veel intensiever dan in je eentje achter een laptop. Je wordt even naar een andere wereld gebracht." Twee werelden ,,Het mooie aan Zeeland vind ik dat je hier het beste van twee werelden hebt. Je kunt hier aan het dagelijks rumoer ontsnappen. Waar je in een stad continu iemand tegenkomt, kun je hier de drukte opzoeken maar ook alleen zijn. Die eenzaamheid heeft een mens zo nu en dan nodig. Je hebt hier in principe ook alles wat de Randstad biedt. Misschien niet op elke straathoek, maar het is er wel." Zeeuwse filmmakers ,,,De komende jaren willen we als Zeeuwse filmtheaters ook wat nauwer gaan samenwerken, zodat we niet individueel steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden. Door open- doekvoorstellingen krijgen startende Zeeuwse filmmakers een kans zich op de markt te zetten. We draaien graag debuutfilms. Beginnende filmmakers kunnen namelijk nog lekker uit de bocht vliegen, ze proberen dingen uit of zijn zeer gedreven om een bepaald verhaal te vertellen. Of klassiekers, om opnieuw meegesleept te worden door Hitchcock en te zien wat de tand des tijds heeft doorstaan." Cinekid kinderfestival, Cinema Middelburg, 16 t/m 28 oktober.

poll

Ik vind het niet erg om in de file te staan

Ik vind het niet erg om in de file te staan

  • Eens (19%)
  • Oneens (81%)
386 stemmen