Volledig scherm
Scene uit de musical Spijt!

Een verhaal dat de jeugd moet horen

Twee weken geleden was het de Week Tegen Pesten, met talloze acties en verschillende schrijnende reportages. Het is kennelijk nog altijd dringend nodig om jaarlijks bij dit immense probleem stil te staan. De musical Spijt! doet dat ook.

Carry Slee, die een zesde zintuig heeft voor wat er onder jongeren leeft, is de schrijfster van de jeugdroman Spijt!. Toen zij hoorde over een meisje dat zo gepest werd dat ze voor een trein sprong, was zij daarvan ondersteboven. Het boek over de gepeste Jochem was in 1996 haar antwoord.

Verhaal

Jochem is het doelwit van pesterijen. David doet daar niet aan mee, maar hij durft er ook niks tegen te doen. De klassenleraar van Jochem doet ook niets. Hij is gymleraar en heeft een hekel aan de dikke Jochem. Het lijkt alsof Jochem zich er niets van aantrekt, hij lacht zelf mee als de klas weer eens dolle pret om hem heeft. Maar op een ochtend meldt de directeur dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David heeft bange voorgevoelens en voelt zich schuldig. Waarom heeft hij er nooit wat van gezegd? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat hij spijt heeft. Dan vinden ze Jochems tas. In het water van een nabijgelegen meer...

Veel te ver gaan

Het boek beleefde vele drukken. In 2013 kwam er de (succesvolle) film, en vorig seizoen dan de musical. Die gaat nu nog een keer op tournee. Pesten lijkt nu wel geen onderwerp om veel bij te zingen en te dansen. Maar het verhaal gaat óók over verliefdheid en over jong zijn en met elkaar dollen. Alleen heeft niemand door, dat je daar veel te ver in kunt gaan. Dus ondanks de serieuze ondertoon zijn er in de musical schitterende liedjes. De muziek is gaaf, met veel rockballads (van Jeroen Sleyfer), en de teksten zijn heel vlot en naturel (regisseur Dick van den Heuvel is ook de scenarist). Er wordt swingend gedanst, in aantrekkelijke en dynamische choreografie. Perfect dus voor de doelgroep, want boek, film én musical vertellen een verhaal dat juist jongeren zouden moeten horen.

Ervan leren

In de musical speelt ook een vertelster. Die praat het verhaal aan elkaar. Want pesten gebeurt eigenlijk niet in het groot, dat zit in kleine dingen, die je - net als David - niet meteen opmerkt. Die vertelster roept telkens de hoofdpersonen bij zich en laat ze vertellen wat er precies is gebeurd. Door afstand te nemen zie je pas goed wat er gaande is en wat jij daarmee te maken hebt. Daar kan je dan van leren - en dat is wel de bedoeling van Spijt!.

Spijt!, Ledeltheater Oostburg, morgenavond, 20.15 uur.

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1231 stemmen