Duizend euro verdiend in een minuutje

Marcel Modde

ZIERIKZEE - Hoe krijg ik bij een fonds geld losgepeuterd voor mijn project? Dertien organisaties uit heel Zeeland namen zaterdag in Zierikzee na een korte workshop de proef op de som bij zeven vertegenwoordigers van populaire geldverstrekkers. 

De vrijwilligers van stichtingen en verenigingen kregen 1 minuut de tijd om hun plan te verkopen. Hoewel de één wat meer enthousiasme wist te wekken voor z'n project dan de ander, ging niemand met lege handen naar huis.

Eén van de oudste donateurs in Nederland is het Prins Bernhard Cultuurfonds. ,,Oorspronkelijk in 1941 opgericht door de prins, om geld in te zamelen voor de aanschaf van Spitfires voor de geallieerde luchtmacht", vertelt het Zeeuwse bestuurslid Huib Uil. Met de miljoenen guldens die na de oorlog overbleven, is een fonds gevormd om de zelfredzaamheid van de bevolking met de wederopbouw te stimuleren, aldus ambtelijk afdelingssecretaris Anika Keijzer.

Volgens  Keijzer is goed merkbaar dat de overheid bezuinigt op cultuursubsidies. Vooral toen die operatie een paar jaar geleden werd ingezet, kreeg het fonds een hausse aan aanvragen te verwerken. Die piek is er nu weer een beetje af, aldus Keijzer, maar het is nog wel steeds druk aan het loket. Het Cultuurfonds Zeeland krijgt jaarlijks 120 tot 150 aanvragen voor financiële ondersteuning. Daarvan worden er zo'n 80 tot 90 gehonoreerd, voor bedragen die variëren van 250 tot 20.000 euro. Grotere aanvragen worden doorgestuurd naar het landelijk bureau. Dat gebeurde zaterdag met de Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven, die bij het Cultuurfonds aanklopte voor 40.000 euro om het orgel te restaureren. Een bescheiden bedrag voor zo'n project, aldus een positief gestemde Keijzer.

Uil legt uit hoe het principe werkt: ,,Het gaat in de eerste plaats niet om het geld, maar wat de aanvragers wíllen. En dáár moeten ze dan geld voor zien te krijgen. Als het goed is hebben ze dat in de workshop geleerd." Twee van de dertien organisaties, Vlinderduin in Burgh-Haamstede en Vier het Leven praatten zich bij alle fondsen aan tafel. Het Meet and Match fondsenplein werd voor de vierde keer in Zeeland gehouden. 

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1407 stemmen