Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Guido van der Heijden

Duitse voetbalfans moeten negen maanden cel in om geweld in Renesse

MIDDELBURG - Vijf van de vijftien Schalke 04-supporters die betrokken waren bij de knokpartij in Renesse anderhalf jaar geleden, moeten negen maanden de cel in. Dat eist de Officier van Justitie.

Wie nu precies welke vorm van geweld heeft gebruikt tegen politieagenten, beveiligers en bezoekers van de Schouwse badplaats, werd tijdens de zitting maar niet helder.

Het was die zaterdagnacht in april 2015 te donker en er liepen te veel mensen op straat om dat uit camerabeelden te kunnen opmaken. De voetbalfans hadden bovendien veelal hetzelfde 'Oostblokachtige' uiterlijk, bijna iedereen had een kort geschoren kapsel, armen vol tatoeages en sportschoenen aan de voeten. Hoodies en petten werden over hoofden getrokken om, zo redeneerde Officier van Justitie Rammeloo, niet herkend te worden.

Daarom waren getuigenverklaringen niet allemaal even specifiek. Want wie stond vooraan in de linie en wie bleef op de achtergrond? Wie had geschopt en wie niet? En wat was er waar van die mep met een bierpul? De Officier van Justitie achtte het principe 'samen uit, samen thuis' van toepassing en eiste voor alle vijf verdachten negen maanden celstraf.

Advocaten van de verdachten die vandaag terechtstonden de eis vonden veel te zwaar en vroegen om vrijspraak.

Eerder werden vier andere verdachten veroordeeld tot vier en vijf maanden gevangenisstraf. Nog twee verdachten staan aanstaande maandag terecht.

De rechter doet op 21 november uitspraak.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
535 stemmen