Druk weekje voor inbrekers in Oosterschelderegio

KRUININGEN Inbrekers hebben de afgelopen week flink aan deuren en ramen gerammeld in de regio Oosterscheldebekken. Het slechte nieuws is dat zij dat acht keer hebben gedaan op verschillende locaties. Het goede nieuws is dat het inbrekersgilde slechts in twee gevallen een buit wist te bemachtigen.

Het was deze week drie keer raak in Goes en twee keer in Kruiningen. Maar ook Krabbendijke, Zierikzee en Oosterland kregen te maken met (pogingen tot) inbraak. Volgens politiewoordvoerder Alwin Don werd alleen in Oosterland en Zierikzee iets meegenomen uit de woningen. ,,In Oosterland gingen ze er met geld en computerapparatuur vandoor. In Zierikzee werd naast apparatuur ook koper vermist. In Krabbendijke zijn ze wel binnen geweest, maar er werd niks weggenomen."

Het politieteam Oosterscheldebekken (Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Goes, Borsele, Kapelle en Reimerswaal) maakte dit weekeinde melding van de serie inbraken. ,,Afgelopen dagen is er helaas veel ingebroken in woningen in ons gebied. Wij vragen u daarom waakzaam te zijn", viel er te lezen op hun Facebookpagina. 

Is er sprake van een inbraakgolf in het gebied van het team Oosterscheldebekken of valt het eigenlijk wel mee? ,,Dat hangt er vanaf waar je het mee vergelijkt", zegt Don. ,,Als je het vergelijkt met het maandcijfer van november vorig jaar (104 inbraken in Zeeland zonder Tholen) is het niet zo veel. Maar vergelijk je het met de cijfers van vorige maand (dertig in heel Zeeland zonder Tholen) dan is acht in dit gebied best wel veel. Daarom hebben de collega's er een attendering van gemaakt. Met het verzoek om verdachte situaties bij ons te melden."

Helpt dat de politie dan echt? Don: ,,Absoluut! Sinds we een paar jaar geleden zijn gaan vragen om meldingen komen er veel meer binnen. Daardoor konden er vaker mensen worden aangehouden en heeft het meegeholpen aan de vermindering van het aantal woninginbraken."

Volgens Don zijn er meer redenen te noemen voor de dalende trend. ,,Een heel scala aan maatregelen heeft invloed op de cijfers. Zoals het verbeterde hang- en sluitwerk van woningen, whatsappgroepen in de wijk en maatregelen door gemeenten en woningbouwverenigingen. En natuurlijk de kwaliteit van inbrekers. Want vroeger lag het aantal geslaagde inbraken flink hoger."

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
49 stemmen