Directie Cargill in gesprek met stakers

SAS VAN GENT De directie van zetmeelproducent Cargill in Sas van Gent heeft vanmiddag voor de personeelsingang een gesprek gevoerd met stakende werknemers.

Alain Dufait stond hen te woord. Hij wilde na afloop geen reactie geven. Stakende medewerkers bleven vervolgens nog staan, in gezelschap van FNV-bestuurder Jan Hendriks.  Zij wilden gezien de gespannen situatie mondjesmaat iets zeggen. 

Inzet van de staking is een betere collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Cargill biedt 1,8 procent loonsverhoging, de vakbonden FNV en CNV Vakmensen vragen drie procent. Ook willen de bonden een betere ouderenregeling.

De onvrede bleek vanmiddag dieper te zitten dan het cao-conflict. Een belangrijke grief is dat het werk met steeds minder mensen moet worden gedaan. Een medewerker sprak van 'het afromen van personeel'. Hendriks noemde als voorbeeld een chef die vertrekt en niet wordt vervangen, waarop anderen vervolgens taken erbij krijgen. ,,Cargill probeert zo de arbeidsproductiviteit steeds verder op te schroeven.''

Het is niet bekend hoe lang de staking in Sas van Gent en bij andere Cargill-vestigingen in Nederland nog zal duren. ,,We doen dit natuurlijk niet voor ons plezier'', zei één van de stakende werknemers nog. ,,Volgens mij is het ook al wel veertig jaar geleden dat dit is gebeurd in Sas van Gent.''

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1015 stemmen