Deze vier Zeeuwen zijn blij. 'Klagen, daar heb je niets aan'

Joanne Karkdijk

Het woord is vandaag aan de blije Zeeuw. Want we zijn niet allemaal boos. Twee weken geleden vertelden boze Zeeuwen hun verhaal. Maar de mensen die we voor dit artikel spraken zijn blij. Ze waarderen Nederland om alle vrijheden en de kansen die ze krijgen. Ze voelen zich fijn en veilig in Nederland. Uit zelfbescherming voelen ze zich soms genoodzaakt het nieuws, de politiek en hun klagende medemens te negeren. Want anders is het lastig om positief te blijven.

Fred Wiltenburg (63)

,,Ik heb niets te klagen, het gaat goed met me. Ik voel me veilig in Nederland. Ook in Amsterdam. Ik heb geen last van criminaliteit. Als er iets gebeurt, wordt dat vaak heel erg opgeblazen in de media. We hebben hier zoveel vrijheid. Vooral de vrijheid van meningsuiting vind ik heel belangrijk. Je mag in dit land zeggen wat je wilt.”
,,Het geheim van mijn positieve instelling is het niet toegeven aan negatieve emoties. Ik ga uit van de dingen die wel goed gaan. Daar heb ik wel mee moeten oefenen. Hoe je dat precies doet is lastig onder woorden te brengen. Maar ik laat me niet meer gek maken. Negatief nieuws vind ik erg. Maar ik laat me er niet door beïnvloeden. Want wat ik moet doen? Wat kan ik doen? Het is een soort zelfbehoud dat ik die negatieve emoties niet toelaat. Als ik met de auto in de file sta, willen anderen invoegen. Ik zou ervoor kunnen kiezen om hen tegen te houden en hen niet voor te laten gaan. Maar dan zit je jezelf alleen maar op te fokken. Je hebt er helemaal niks aan om je druk te maken over dingen die je toch niet kunt veranderen.”
,,Veel mensen klagen. Maar wat heb je daaraan? Verbeter de wereld en begin bij jezelf, als je het je zo aantrekt. Als je soms aflevering van de Rijdende Rechter ziet, hebben die mensen soms nog nooit echt met elkaar gepraat. Ga eens met elkaar in gesprek en vertel wat je dwarszit.”

Moreno van Aerde (20), Goes

,,Als mensen in mijn omgeving negatief doen of klagen, probeer ik ze te kalmeren. Of ik praat er juist omheen met positieve dingen. Maar dat je het niet met mensen eens bent, dat hou je altijd. Zoals de discussie om Zwarte Piet. Waar doe je moeilijk over, denk ik dan. Er zijn veel belangrijkere dingen om over na te denken. Om een positieve houding te houden of te krijgen, helpt het om niks tegen je zin te doen. Laat je niet gek maken. Doe wat je leuk vindt. Maar wel zonder anderen daarbij te schaden.”
,, De politiek volg ik niet echt. Ik zeg het maar eerlijk. Ik zie wel hoe het allemaal loopt. Het boeit me ook niet zo. Ik focus me liever op leuke dingen, zoals mijn hobby’s. Soms zie ik wel verdrietig of tragisch nieuws voorbijkomen. Dat vind ik wel erg. Maar zolang het niet heel dichtbij komt, raakt het me niet echt. Misschien houdt dat me ook wel positief. Het is wel goed om na te denken over hoe dingen beter zouden kunnen.”
,,We leven hier in vrijheid, we kunnen doen wat we willen. Ik ben gelukkig. Alles is goed geregeld in Nederland. Ik heb mijn hobby’s, vrienden en ik heb werk. Er zijn ook veel mensen zonder werk, dus ik ben heel blij dat ik een baan heb. Ik probeer alles positief te zien. Het helpt ook dat ik best een relaxed persoon ben. Ik maak me niet zo snel druk. Ik probeer positief en vrolijk te zijn en niet boos te worden om kleine dingen.”

Miosotis (28), Middelburg

,,Minder nieuws kijken en meer de deur uit gaan. Dat zou ik mensen willen aanraden. Het helpt echt om gelukkig te worden. In de media wordt vaak gefocust op negatief nieuws. Het lijkt alsof ze alleen slechte dingen laten zien. Daardoor komen mensen in een negatieve sleur. Terwijl er ook heel veel positieve dingen gebeuren.”
,,In Nederland kun je doen wat je wilt. Dat maakt mij gelukkig. Ik leef mijn leven en dat doe ik zoals ik dat wil. Dat is bijzonder. Want in andere landen worden mensen in hun vrijheid beperkt.”
,,Op straat probeer ik vaak met anderen in gesprek te gaan. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat het lekker weer is of ik vraag hoe het met hen gaat. Het is belangrijk om sociaal te zijn naar elkaar. Hier in Zeeland groeten mensen elkaar. Dat doet me echt goed. Als ik een rotdag heb en iemand zegt gedag, fleurt dat me echt op.”
,,Een tijdje geleden ben ik verhuisd van Rotterdam naar Middelburg. En ik ben daardoor alleen maar gelukkiger geworden. Het is alsof de tijd in Zeeland heeft stilgestaan. Mensen zijn hier vriendelijker en minder stug dan in Rotterdam. Ook de natuur en de stranden vind ik heel mooi.”
,,Natuurlijk zijn er mensen die klagen. Daar luister ik niet naar. Ik kan hen wel advies geven, maar vaak luisteren ze toch niet naar me. Dus ik probeer dan zelf positieve energie uit te stralen, in de hoop dat het overslaat. Meer kan ik niet doen.”

Karin Boone (35), Goes

“Ik ben heel gelukkig. Mijn drie lieve, prachtige kinderen kunnen in Nederland in alle vrijheid en rust opgroeien. En ze krijgen hier alle kansen. Soms ben je je er niet van bewust hoe goed we het in Nederland hebben. We vinden al die kansen en vrijheid soms heel vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Als ik verdrietig nieuws zie of lees, vind ik dat erg en voel ik me machteloos. Maar het zet me ook weer met beide benen op de grond. We hebben het hier zo goed! Er is onderwijs, we leven in vrijheid. En ondanks de crisis gaat het met de economie ook weer goed. De politiek is onstuimig op dit moment. Het kan me wel bang maken dat iedereen aan de macht kan komen en alles maar mag roepen.”
,,Ik hou van rust. Daar word ik gelukkig van. Ik maak liever een wandeling door het bos dan dat ik bijvoorbeeld naar een drukke markt ga. Ik leef met de dag en geniet van de kleine dingen in het leven. Dat is echt belangrijk. Anderen zou ik dat ook willen aanraden. Het geluk moet je dichtbij zoeken, niet altijd verder weg. Geluk kan bijvoorbeeld zitten in een lekker bakje koffie ’s ochtends. Daar kan ik echt van genieten.”
,,Natuurlijk zijn er altijd mensen die klagen of negatief doen. Dat is wel lastig. Ik ben geen moraalridder die hen dan gaat vertellen hoe het zit. Maar ik laat me er ook niet door beïnvloeden. Het gaat het ene oor in, het andere oor uit.” 

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
297 stemmen