Volledig scherm
Bart Naessens: ''Dit seizoen behalve de familie Bach ook onder andere Kuhnau, Schütz en Händel."

De zoete troost van barokmuziek

De samenwerking tussen Bart Naessens, leider van BachPlus, en het Bachcomité Aardenburg wordt verder uitgebreid. In het nieuwe seizoen vindt naast de normale cantateconcerten ook een Singers-only-concert plaats, evenals drie concerten waaraan Bachspecialisten meewerken.

''We beginnen zondag met werken van Cimarosa en Bach", zegt Bart Naessens. ''Tijdens de normale cantatezondagen programmeren we Bachcantates, gekoppeld aan werk van tijdgenoten. Dit seizoen behalve de familie Bach ook onder andere Kuhnau, Schütz en Händel. De vocale groep van BachPlus soleert met composities waar we de getrouwe paden verlaten en flirten met romantiek en hedendaags repertoire en we hebben drie specialisten uitgenodigd met wie we graag samen musiceren. Het verleden leerde ons dat dit een succesformule is. Door de confrontatie van twee generaties uitvoerders, die met hetzelfde product bezig zijn, ontstaat een extra energie. Het is inspirerend voor BachPlus en voor de speciale gasten. Dit seizoen worden het Johannette Zomer, Jos van Veldhoven en Guy De Mey."

Leven en dood

Naessens, die in de zomervakantie met zijn musici een cd opnam in de Sint Baafs in Aardenburg, is vol lof over de samenwerking met het vrijwilligersteam van het Bachcomité.Het seizoen begint somber met een requiem en cantates over de dood. Naessens legt uit: ''Het thema 'leven en dood' heeft eeuwenlang vele componisten geïnspireerd. Bij het leven horen reflectie, poëtische mijmeringen en zoete nostalgie. Maar bij treurige momenten hoort ook hoopgevende muziek. De memorabele datum 11 september leek me geschikt voor dit thema. We staan stil bij leven en dood. We bijten het spits af met een selectie uit het oeuvre van de Italiaanse componist Domenico Cimarosa. Zijn onbekende Missa pro defunctis en een hoboconcert bieden een interessante extra voor het openingsrecital van het nieuwe seizoen. Cimarosa werd vooral bekend vanwege zijn opera's en wij laten een totaal ander genre van hem horen. Oorstrelend. We combineren deze werken met de meest smartelijke cantate van Bach: Meine Seufzer, meine Tränen.''

Geweeklaag

Dat is een niet aflatend geweeklaag met veel dissonanten en schrijnende harmonieën, zegt Naessens. Tranen, zuchten, klagen, kreunen, jawel, en toch schemert de altijd bovenmenselijke schoonheid er doorheen. De andere cantate: Warum betrübst du dich, mein Herz, schreef Bach tijdens zijn eerste ambtsjaar in Leipzig. Het was een zoektocht naar nieuwe compositorische manieren en experimenten. In de tekst, een stuk uit de Bergrede, vraagt Christus de gelovigen zich niet te bekommeren om alledaagse dingen, maar te vertrouwen op God. ''Het werk sluit aan bij ons thema en Bach stelt de tegenstellingen bezorgdheid/ troost, bekommernis/vertrouwen en vrees/hoop duidelijk tegenover elkaar en weet prachtig deze emoties om te zetten in klank."

Dat muziek in het algemeen, en barokmuziek in het bijzonder, troost en bezielt is volgens Naessens onomstreden. ''Ik kan me voorstellen dat iemand op belangrijke levensmomenten getroost wordt door muziek. Klassieke muziek, maar ook een song van Prince. De muziekexpressie is universeel. Zo bereikt pop en rock gigantisch veel mensen die ontroerd worden tot in het diepst van hun wezen. Maar het valt me ook op dat mensen nog steeds stil worden bij het luisteren naar barok. En ik ben ervan overtuigd dat de klassieke muziekbeleving altijd blijft bestaan."

Het nieuwe seizoen in de Sint Baafs in Aardenburg wordt zondag geopend door vocalisten en instrumentalisten van BachPlus o.l.v. Bart Naessens, 16.00 uur.

poll

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog kan werken

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog kan werken

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
4466 stemmen