Volledig scherm
Vissersschepen in Sète. © Peter de Lijser

De teloorgang van de tonijnvissers

Als u dit leest, ben ik misschien al wel waar ik wezen moet: in Saint Pierre-la-Mer. Dinsdag is mijn laatste etappe. Er komt speciaal een verslaggever voor afgereisd naar Zuid-Frankrijk, dus over mijn aankomst leest u alles in de papieren krant van woensdag.

Ik was maandag in Sète, met zijn vele kanalen tot in het centrum van de stad. Het is niet alleen een geliefde plek om in een van de tientallen restaurants aan de Quai de Gèneral Durant vis te gaan eten, maar heeft ook een grote vissershaven. Die boet overigens wel steeds meer aan importantie in door de opgelegde vangstbeperkingen. Vooral de tonijnvissers worden daardoor getroffen. Waren het er zo’n dertig jaar terug nog tientallen, nu zijn er nog zeven of acht over. Ze mogen nog maar vier maanden per jaar op tonijn vissen. De rest van het jaar liggen de schepen mooi opgepoetst aan de kade als toeristische attractie. Negen van de tien toeristen hebben geen idee waarom die schepen daar eigenlijk liggen.

Ramp

Jacques, een oude visser, vertelt me dat het een ramp is voor de visserij in Sète. Vissers zijn niet alleen getroffen door de vangstbeperkingen, maar ook de vismijn wordt bedreigd, en daardoor de complete handel met alles op en aan. Kijk, wijst hij: daar lig er weer eentje, nog geen twaalf jaar oud, voor de sloop. Alleen die sector verdient er nog wat aan. C’est triste, triste, triste. Maar, reageer ik: zonder die beperkingen wordt de zee toch leeggevist? ‘Mais non, mais non’, reageert Jacques fel: dat er weinig vissen zijn is de schuld van de fabrieken aan de Rhone: die vergiftigen het water. Niet de schuld van de vissers!

Wie heeft er nou gelijk? Toch maar eens aan Jaap en Jan van de BR 43 vragen als ik terug ben, want die weten er meer van dan ik.
Aan het verminderen van het aantal vissen heb ik trouwens ook meegedaan, want ik heb smakelijk geluncht met een heerlijk stukje gegrilde tonijn.

poll

Ik vind het niet erg om in de file te staan

Ik vind het niet erg om in de file te staan

  • Eens (19%)
  • Oneens (81%)
386 stemmen