Volledig scherm
De supermaan lijkt extra groot door een optische illusie. © Johan Wieland via Flickr.

'De supermaan is vanavond niet te missen' (video)

VLISSINGEN - De maan lijkt komende avond en nacht groter dan ooit. De afstand tot aarde is dan het kleinste sinds 1948. En iedereen kan deze 'supermaan' aanschouwen, zegt de Volkssterrenwacht in Middelburg.

De maan lijkt tot 14 procent groter en 30 procent helderder dan normaal. "Je kan hem niet missen", legt Jan Hellema van sterrenwacht uit. "Als het een beetje helder is, dan kan je hem zien en zeker ook als hij net boven de horizon komt."

Het hemellichaam staat zo'n 48.000 kilometer dichterbij dan op zijn verste punt. Hellema: "De maan maakt een elliptische baan om de aarde heen. Daardoor is die de ene keer wat verder weg en de andere keer wat dichterbij. En vanavond staat hij het dichtst mogelijk bij de aarde."

De volgende supermaan is op 14 december te zien. Dan staat hij alleen minder dichtbij dan maandag. De volgende keer dat de maan zo dichtbij als vandaag staat is pas in 2034.

Vannacht staat de maan ongeveer 50.000 kilometer dichterbij de aarde dan normaal. Daardoor lijkt deze groter en feller. Maar wist jij dit ook?

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
602 stemmen