De Oosterscheldekering moet nog even wachten

Wendy Wagenmakers

STELLENDAM De kraan van Europa, zo noemde minister Jet Bussemaker de Haringvlietsluizen gistermiddag, toen zij het Deltawerk tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten officieel tot Rijksmonument verklaarde.

En dat is helemaal niet zo gek gezegd, glunderde directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat. ,,De Haringvlietsluizen zijn elke dag in beweging. Aan elke kant zitten zeventien openingen. Bij eb gaan de schuiven open en gaat er dertig miljard kuub water doorheen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om de vaarweg op diepte te houden en om te verzilting van het achterland te voorkomen."

Toch even wat anders dan de Stormvloedkering. ,,Die functioneert alleen als het echt moet." Maar, voegde Dronkers toe, over twee jaar worden de Haringvlietsluizen ook een soort Stormvloedkering. ,,Dan wordt de dam deels opengezet, zodat er een geleidelijker overgang ontstaat tussen zoet en zoet. Dat is beter voor de vissen."

Het is precies zestig jaar geleden dat werd begonnen met de bouw van de Haringvlietdam, het zesde uitgevoerde werk van het Deltaplan. ,,Zo bruut als beton, zo knap is de ingenieurskunst", zei minister Bussemaker voordat zij met haar gevolg de sluis binnenstapte. ,,De Deltawerken zijn iconen. Ze staan voor onze succesvolle strijd tegen het water. Waar een klein landje aan de Noordzee groot door is geworden. We zullen de betekenis nooit vergeten."

Die erkenning werd bezegeld met een bordje. Een klein, eenvoudig bordje waarachter grote trots schuilgaat. Dezelfde trots zag ik een jaar geleden bij de Zeelandbrug, toen die werd betiteld tot Rijksmonument", zei Rob Smouter van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ,,Inderdaad, er zijn meer Deltawerken. Maar er staan nu geen aanwijzingen op het programma. En de Oosterscheldekering is nog zo jong, dat is voorlopig niet aan de orde."

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
125 stemmen