Volledig scherm
Zelfs voor baby's zijn concerten tijdens Festival Laus Polyphoniae in Antwerpen.

De eeuw van de dood

Festival In de 14de eeuw werd Europa geteisterd door rampen en tegenspoed. Als het slecht gaat met de mensheid, bloeit vaak de kunst en daarom was de eeuw van de Zwarte Dood een boeiende periode. Dat wordt duidelijk op Festival Laus Polyphoniae.

Het Festival Laus Polyphoniae in Antwerpen belicht elk jaar een ander thema. Het thema van 2016, de 23ste editie: MORS, Latijn voor 'dood'. De dood staat centraal in de meer dan dertig concerten die vanaf morgen tot 28 augustus plaatsvinden op historische locaties met AMUZ, de voormalige Augustinuskerk, als muzikaal middelpunt.In die zwarte periode schreef Boccaccio zijn Decamerone, Dante zijn Divina Commedia en gaf Philippe de Vitry in Frankrijk de muziek een opvallende wending met zijn traktaat Ars nova en konden componisten hun complexe werken op papier zetten dankzij nieuwe notatietechnieken. Dit is duidelijk te horen in de motetten, chansons en de Messe de Nostre Dame van Guillaume de Machaut. De Britse eilanden kenden een eigen polyfonie en omarmden Chaucer en zijn Canterbury Tales.Het Festival Oude Muziek Laus Polyphoniae vroeg gerenommeerde musici en ensembles, maar ook jonge energieke verdedigers van de muziek, de wereld uit die sombere tijd terug tot leven te brengen. Paul van Nevel en zijn Huelgas Ensemble verzorgen het openingsconcert met religieuze motetten uit Cyprus en de veelzijdige Tsjechische sopraan Hana Blaziková is 'artist in residence'. Zij is nadrukkelijk aanwezig tijdens drie concerten op 21, 22 en 26 augustus. Blaziková is thuis in verschillende muziekperiodes, van de middeleeuwen tot hedendaagse muziek. Zij speelt gotische harp, maar ook basgitaar in een rockband.

Rubenshuis

De expressieve jonge Franse sopraan Anne Azéma zingt en vertelt in het Rubenshuis drie dagen na elkaar over de Decamerone en de Canterbury Tales. Het ook in Zeeland (MPZ concerten) bekende vocale ensemble Graindelavoix verzorgt op de slotdag de monumentale Maria-mis van Machaut in de Pauluskerk.Oude muziek vraagt natuurlijk om mooie monumentale gebouwen. De Laus-concerten zijn te bezoeken in acht historische locaties in Antwerpen: AMUZ in de Kammenstraat, de Sint-Pauluskerk op de Veemarkt, het Elzenveld in de Lange Gasthuisstraat, het Rubenshuis op de Wapper, de Sint-Andrieskerk in de Augustijnenstraat, HetPaleis op het Theaterplein, de Sint-Joriskerk op het Mechelseplein en Theater Troubleyn in de Pastorijstraat.

Kleintjes

Maar er is meer te beleven tijdens het festival. Baby's en peuters worden verwend met speciale Concertos para Bebés, waarin de kleintjes speels en interactief kennismaken met klassieke muziek. Er zijn kussens voor het jonge publiek en hun ouders. De kleintjes mogen kruipen, meezingen, klappen en samen geluiden maken met Musicalmente en leider Paulo Lameiro.Er zijn lezingen en performances waarbij een beeld wordt geschetst van de uitvoeringspraktijken en de handschriften van die tijd. Dan wordt ook alles uitgelegd over de Ars Nova en de ingewikkelde notatievorm in de Ars subtilior, twee muziekperiodes waarin het notenschrift is veranderd en vastgelegd. De combinatie van literatuur en muziek wordt gebracht door ensemble Psallentes. Dit concert op 27 augustus wordt een totaalervaring van beeldende kunst en livemuziek met als onderwerp het retabel (kunstwerk boven het altaar) van de Vlaamse beeldhouwer Jacob De Baerze.In de concerten wordt de muziek uitgevoerd uit die waanzinnige eeuw van ellende: van de Zwarte Dood tot de pracht en praal aan het pauselijke hof in Avignon en de staatsfeesten in Venetië.Het volledige programma met aanvangstijden is terug te vinden op amuz.be.

poll

Geef alle kinderen gratis zwemles

Geef alle kinderen gratis zwemles

  • Eens (88%)
  • Oneens (12%)
225 stemmen