Volledig scherm
De Blauwe Knoop in Zeeland is zo zeldzaam, dat elk jaar met spanning wordt uitgekeken naar het moment van bloeien. © Alex de Visser

De beet van de duivel

Op vochtige, arme zandgronden kleurde vroeger, in het midden van de zomer, de Blauwe knoop de velden paarsbauw. Helaas komt deze geneeskrachtige plant van de hooilanden nog maar op een enkele plaats in Zeeland voor: de Vroongronden.

De wortelstok van de Blauwe knoop is opvallend kort en het lijkt wel of er aan de voet een soort litteken zit dat volgens een legende een ‘duivelsbeet’ wordt genoemd. Ook de Latijnse naam Succisa pratensis wijst naar de vreemde wortel. Succisa betekent ‘afgekapt’ en pratensis betekent ‘in het veld’. De ronde, blauwpaarse bloem lijkt op een ouderwetse knoop, vandaar de Nederlandse naam Blauwe Knoop.

De legende gaat als volgt:

Enkele jaren geleden leefde er een arme molenaarsdochter met haar vader. Toen haar vader ten prooi leek te vallen aan een besmettelijke en dodelijke ziekte, riep de dochter ten einde raad :”Ik heb er alles voor over om mijn vader beter te maken”. Op hetzelfde moment dat ze die gedachte uitsprak verscheen de duivel: “Je kunt je vader genezen met kennis van de geneeskrachtige planten. Ik bied je deze kennis aan in ruil voor je ziel”, fluisterde hij haar in het oor. Zonder te aarzelen nam het meisje het voorstel aan en spoedig was haar vader met behulp van een geneeskrachtige plant genezen.

Omdat ze nu alles van geneeskrachtige kruiden wist, riepen andere mensen ook haar hulp in. Al snel werden alle zieken in het dorp beter. Toen haar roem tot ver buiten de dorpsgrenzen steeg en de mensen haar als een heilige begonnen te zien, schrok de duivel en maakte haar blind zodat ze geen geneeskrachtige planten meer kon zoeken en bereiden.

In die tijd werd blindheid genezen met de wortel van de Blauwe Knoop. De duivel beet een stukje van de wortel af om te voorkomen dat het meisje zichzelf genas. Vanaf die dag heeft de Blauwe Knoop zijn geneeskrachtige werking ten aanzien van blindheid verloren. Wel werd de plant nog gebruikt bij pest, verbrandingen, pokken, roos en schurft.

Omdat de Blauwe Knoop in Zeeland zo zeldzaam is, kijken we elk jaar met spanning uit naar het moment van bloeien. Pas dan wordt de plant in het veld goed zichtbaar. Ook veel vlinders wachten op dit moment, de bloem wordt veel bezocht door onder andere enkele langsprietmotten, dikkopjes, witjes en is tevens een waardplant voor microvlinders.

poll

Geef alle kinderen gratis zwemles

Geef alle kinderen gratis zwemles

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
1306 stemmen