Damen Schelde maakt zich op voor bouw nieuwe fregatten

Jeffrey Kutterink

Vlissingen

Scheepswerf Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen maakt zich op voor de bouw van vier fregatten voor de Koninklijke Marine. Het bedrijf verwacht dat volgend jaar al met de eerste studies kan worden begonnen . De bouw zelf begint op zijn vroegst over drie a vier jaar.

België en Nederland gaan samen voor 4 miljard euro vier fregatten en twaalf mijnenjagers aanschaffen. De defensieministers ondertekenen eind deze maand afspraken daarover. Beide landen kopen elk twee fregatten en zes mijnenvegers aan, melden Belgische media.

Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen is de ‘huisbouwer’ van de Koninklijke Marine. “Het is goed nieuws”, reageert directeur Hein van Ameijden van de Damenwerf. "Het is hoog tijd dat er wat gebeurt. Sinds 2014 hebben we geen schepen meer gebouwd voor de Koninklijke Marine. Wij verwachten in de arm te worden genomen voor de bouw van de schepen."

Formeel zijn er nog geen besluiten genomen, weet Van Ameijden. “Maar ik heb geen reden om aan te nemen dat de Koninklijke Marine een afwijkende manier van bestellen hanteert.”

Voor de werf in Vlissingen is het mooie opdracht, zegt Van Ameijden. “Nog los van het geld en de werkgelegenheid, is het belangrijkste dat de relatie met onze huisklant, de Koninklijke Marine, weer wordt opgepakt. Die is onderbroken geweest en wordt nu hersteld.”

Damen Schelde is samen met onder andere Thales Nederland, TNO en Marin onderdeel van het Nederlands marinebouwcluster. Van Ameijden heeft in het verleden meermalen benadrukt dat industrie, overheid en instituten als TNO en Marin onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Valt een van die poten van die 'gouden driehoek weg', dan hebben de bedrijven volgens hem een probleem. Opdrachten van de Koninklijke Marine zijn een motor voor het marinebouwcluster om te kunnen innoveren, onderstreept Van Ameijden nu ook weer. "Zo heeft Thales de ambitie een gloednieuw radarsysteem te ontwikkelen. De volgende stap in radartechniek."

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
314 stemmen