Volledig scherm
© www.littlespoon.nl

Crispy hoisinkip + perfect knapperig velletje

Deze cripsy hoisinkip maakte ik laatst voor het eerst, maar is nu al favoriet. Ik deel het recept met je en vertel hoe je het perfecte knapperig velletje krijgt.

De laatste tijd zit ik nog al in een hoisinsaus periode. Deze zoete, maar toch ook hartige en stroperige saus wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Ik vind het gewoon zo lekker. Op de dag dat ik dezevega lo mein maakte, ging ik ook voor het eerst aan de slag met crispy hoisinkip. In de koelkast lagen nog kippendijen met vel. Het leek me wel wat om ze crispy te bakken met hoisin zodat je een soortkleverige kip krijgt.

Dijtjes

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik groot fan van kippendijen. Kipfilet gebruik ik nooit. Veel te droog. De slager waar ik altijd kom, heeft niet standaard de dijtjes liggen. Hij hakt ze à la minute voor mij. Meestal vraag ik zonder bot en vel, maar de laatste keer vergat ik te vragen of hij het vel verwijderde. En jeetje wat was ik daar blij om. Want eerlijk is eerlijk, het vel, daar heb ik gewoon een zwak voor.

Het plan was dus het vel knapperig te bakken met de hoisinsaus. Het duurde echter een aantal keer tot ik de juiste manier van bakken te pakken had en het ook echt de moeite waard was om het recept met jullie te delen. Wat het beste werkte was om de kippendijen eerst goed aan te bakken op het vel. Daarna haal ik ze uit de pan, laat ze een klein beetje afkoelen en snijd ze alvast in dunne plakjes. Dat kan ook later, maar de kans is dan groot dat het vel los gaat. Ik kwast ze in met hoisinsaus en zet ze in de oven om door te garen. De laatste minuten doe ik even de grill aan, waardoor je het perfecte knapperige velletje krijgt. Het eindresultaat was fantastisch, al zeg ik zelf. Plannetje Mijn lover was het daar trouwens roerend mee eens. Ik had het bakken en insmeren alvast gedaan, voor ik ging sporten. Het afbakken zou ik daarna wel doen. Ik zette de kip in de oven zodat Ruben de kip niet zou zien. Hij was nog wat rauw vanbinnen. Ik wilde het risico natuurlijk niet lopen dat hij er van ging eten. Dat plannetje mislukte. Het rook zo lekker in huis, dat hij op zoek ging en ja, zo lastig was het niet om de kip te vinden. Gelukkig was de oven nog warm en was de kip al ietsje door gegaard. Haha, geen zieke man dus. Zou toch wat zijn ;-) CRISPY HOISINKIP VOOR 4 PERSONEN Dit zit erin: 3 flinke eetlepels hoisinsaus 4 kippendijen, zonder bot en met vel Neutrale olie, ik gebruik rijstolie Dit heb je nodig: Koekenpan Kwastje Ovenschaal Snijplank + mes Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de kippendijen eerst op het vel. Zodra die kant bruin en knapperig is, bak je ze ook nog even op de kant zonder vel. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, enkel gekleurd aan de buitenkant. Haal uit de pan en bewaar het vet. Laat kort afkoelen en snijd alvast in dunne plakjes. Leg de plakjes kippendij in een ovenschaal en smeer in met hoisinsaus. Schenk het vet uit de pan erbij in de ovenschaal en zet in de oven. Giet af en toe wat vet over de kip. Zet na ongeveer 15 minuten de grill van je oven aan. Na 5 minuten is de bovenkant van de kip mooi donker en kleverig. Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Ik vertrouw erop dat mijn kinderen goed onderwijs krijgen

Ik vertrouw erop dat mijn kinderen goed onderwijs krijgen

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
715 stemmen