Commissie: ‘Koninklijk Huis’ trachtte Poch-onderzoek te beïnvloeden, RVD ontkent
UpdateDe Rijksvoorlichtingsdienst stelt dat er vanuit het Koninklijk Huis geen bemoeienis is geweest met het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch. Het statement volgt nadat een commissie vandaag na onderzoek concludeerde dat er ‘vanuit kringen rond het Koninklijk Huis’ in 2007 mogelijk is geprobeerd om zich te bemoeien met de zaak rond Julio Poch.
Het Kabinet van de Koning is op verzoek van de commissie nagegaan of er bewijs of een aanwijzing kon worden gevonden dat het echt iemand betrof uit de kringen rondom het hof. De directeur heeft alle mensen gesproken die, als zo’n telefoontje er zou zijn geweest, mogelijk betrokken zouden kunnen zijn.
Het is niet alleen voorgelegd aan medewerkers uit die tijd, maar ook aan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. ,,Allen hebben aangegeven dat hen niets bijstaat van een dergelijke interventiepoging”, stelt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook is er in databases, gespreksnotities en agenda’s uit de periode 2001-2011 niets gevonden.
Vruchteloze poging
De commissie stelde vandaag vast dat de overheid rechtmatig heeft gehandeld in het onderzoek naar Poch en de medewerking aan zijn aanhouding in Spanje.
De voormalige Transavia-piloot werd in september 2009 aangehouden in Valencia door de Spaanse autoriteiten. Hij werd het jaar daarop uitgeleverd aan Argentinië dat hem verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. De informatie die leidde tot het onderzoek, was afkomstig van oud-collega’s. Zij zouden Poch hierover hebben horen praten.
Het onderzoek is volgens de commissie in alle fasen naar Nederlands en internationaal recht rechtmatig geweest. ,,In ons rapport laten wij zien dat er op basis van de toepasselijke regelgeving correct en zorgvuldig is opgetreden. Dat wil niet zeggen dat het hele proces van een leien dakje ging”, zegt commissievoorzitter Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad.
Ook concludeert de commissie dat toenmalig justitieminister Ernst Hirsch Ballin geen persoonlijke opdracht heeft gegeven tot het onderzoek naar Poch. Hij heeft zich ook niet inhoudelijk met het politieonderzoek bemoeid. Staatsrechtelijk is dat niet toegestaan. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden dat Nederland ‘per se’ Poch in Argentinië wilde laten berechten, aldus de commissie. Wel vindt Nederland uit principe dat vervolging bij voorkeur plaatsvindt in het land waar de misdaden zijn gepleegd.
,,Wel is de commissie gestuit op een (vruchteloze) poging om te interveniëren in het onderzoek.” Die zou in 2007 gedaan zijn vanuit ‘kringen rond het Koninklijk Huis’ en gebeurde via Eurojust dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. ,,Navraag door de commissie over het voorval bij het Kabinet van de Koning heeft tot niets geleid.” Van andere vergelijkbare interventies weet de commissie niets.
Om tafel
Justitieminister Ferd Grapperhaus wil met Poch en zijn advocaat om tafel om het onderzoek te bespreken. De minister was dit al van plan maar wilde eerst het werk van de commissie-Machielse afwachten, zegt hij. De bedoeling van het gesprek is wat hem betreft om door het rapport te gaan en vragen door te nemen. ,,Dat hoort ook bij menselijk en zorgvuldigheid”, zegt de minister in een toelichting. ,,Ik trek het mij hoe dan ook aan als iemand in Argentinië een aantal jaren in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Ik zie dat iemand moeilijke jaren heeft gehad.”
Of oud-piloot Poch voor een schadevergoeding in aanmerking zou moeten komen, is volgens de minister nu niet aan de orde. ,,Dat is iets heel anders. Daarover loopt een procedure bij de rechter.” Het belangrijkste is volgens Grapperhaus dat de commissie antwoord heeft gegeven op veel vragen die de afgelopen jaren telkens opdoken. ,,Daarom heb ik begin 2019 opdracht gegeven voor dit onafhankelijke onderzoek.”
Luister naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Gevoelige zaak
De zaak-Poch lag binnen de Nationale Recherche gevoelig door Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Hij zat destijds in het kabinet van juntaleider Videla. Uit onderzoek van de Criminele Inlichtingeneenheid bleek uiteindelijk dat er geen relatie was tussen Poch en Zorreguieta.
Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft eerder verklaard dat hij hoofdofficier van justitie Guus Schram heeft horen zeggen dat er in de zaak-Poch ‘hogere belangen’ speelden. Die zouden bepalend zijn geweest voor wat de Nederlandse justitie deed dan wel naliet in de aanloop naar de arrestatie van Poch. Schram spreekt dat tegen.
Nederland kon Poch niet aan zijn geboorteland uitleveren omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit had. Maar Nederland leverde wel informatie aan Spanje en Argentinië over de vlucht van Poch naar Valencia. Op basis van internationale verdragen ‘was Nederland verplicht om aan Argentinië inlichtingen te verstrekken ten behoeve van een vervolging in dat land’, aldus de commissie.
Poch werd verdacht van betrokkenheid bij zogenoemde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. Daarbij werden tegenstanders van de junta van Jorge Videla uit vliegtuigen gegooid. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 vrij. Wel loopt nog een hoger beroep.
Terug in Nederland stelde Poch de Staat aansprakelijk, omdat die onrechtmatig zou hebben meegewerkt aan zijn arrestatie door Spanje. Hij eist een schadevergoeding van 5 miljoen euro. Deze zaak loopt nog.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
André van Duin doet aangifte van chantage
André van Duin heeft zaterdag aangifte gedaan wegens chantage. De 75-jarige Omroep Max-presentator verzoekt het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak te onderzoeken. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Verdachte vast voor dodelijke brand in Arnhem
In het onderzoek naar de brand met twee doden in Arnhem, afgelopen week, is zaterdag een verdachte opgepakt. Dat meldt de politie. -
‘Koningshuis wist van omstreden onderzoek naar Julio Poch’
Leden van het koningshuis zijn al in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van het omstreden politieonderzoek naar Transavia-piloot Julio Poch. Dat melden het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland en RTL Nieuws op basis van een verslag van een Nederlandse politieliaison dat vorige week boven water kwam en dat minister Grapperhaus weigert aan de Tweede Kamer te geven. -
PREMIUM
Cynthia moest haar man en dochtertje (1) achterlaten in Australië: ‘Leven ligt totaal overhoop’
Ze ging naar Australië om te reizen, inmiddels is Cynthia Chikonyora (29) er getrouwd en heeft een kind van 1. Maar 16 januari kreeg ze na een ingewikkeld, bureaucratisch visumproces plotseling ongelooflijk nieuws: ze werd direct het land uit gezet. De Rotterdamse moest haar man en kind achterlaten.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Geheime nota openbaar: Minister gaf groen licht aan ‘truc’ om Poch aan te houden
Toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) heeft weloverwogen ingestemd met de ‘truc’ die het mogelijk maakte om de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch aan te kunnen houden in september 2009 op verdenking van betrokkenheid bij de ‘dodenvluchten’. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?