Centrum Terneuzen nog niet om voor autovrije markt

Guido van der Heijden

Terneuzen

Volgens een enquete uit 2012 zou een flinke meerderheid van de Terneuzenaren voor het autovrij maken van de Markt zijn. Omwonenden bestrijden nu de resultaten en komen met een eigen enquete om de gemeente op andere gedachten te brengen.

Initiatiefnemer Harry Vermeirrsen vroeg 118 omwonenden en belanghebbenden naar hun mening over het voornemen. Uit zijn onderzoek blijkt een meerderheid juist tegen een autovrije Markt. Liefst 94 procent is tegen het volledig afsluiten van de Markt.

Wethouder Jack Begijn is niet erg onder de indruk van het onderzoek. ,,Dit onderzoek heeft niet de kwaliteit die een gerenomeerd onderzoeksbureau biedt. Het lijkt meer op mensen om me heen organiseren om mijn gelijk te halen. Dat gaat het niet worden. Als je het aan ondernemers vraagt willen die natuurlijk de auto's bijna in de etalage hebben maar je moet ook naar iets anders kijken dan het eigen belang. We willen van de Markt een woonkamer maken. Er staat nu een poffertjeskraam, er komt straks een kerstboom. We gaan robuuste bloembakken plaatsen, fonteintjes, speelgelegenheden. Op de Markt moet iets te beleven zijn. Zouden we teruggaan naar auto's, hoeveel dan? zeventien? vijftig? Het zou echt een gemiste kans zijn."

De enquête onder bewoners en ondernemers in de binnenstad is opgezet door oud-oudernemer Harry Vermeirssen,,Ik heb mijn enquête opgezet omdat ik vaak hoorde dat mensen het er niet mee eens zijn. Zeventien parkeerplaatjes weghalen wordt wel heel erg duur omdat er een hele rondleiding moet komen en allerlei aanpassingen gedaan moeten worden. Het leek me ook economisch niet erg verstandig. Daarom heb ik het in de vorm van een enquête aan de mensen gevraagd. Ik heb de mensen zelf laten oordelen. Het zou ook niet netjes zijn om mensen te beïnvloeden."

Vermeirssen wilde de politiek laten weten hoe de binnenstad er over denkt. ,,Als het college er niks mee doet? Daar heb ik dan maar naar te luisteren. Ik ben een burger die gehoorzaam moet zijn."

Paul van der Meer lid van de gemeenteraadsfractie Top/Gemeentebelangen wil toch luisteren naar de gevoelens die er zijn. ,,We moeten kijken of er een gulden middenweg is. Ik begrijp dat een autovrije Markt onderdeel is van een lange termijn visie maar ik wil wel een goed alternatief voor de verkeersafwikkeling. Tweerichtingsverkeer over De Blokken is geen goed plan. Met name de bocht bij het bruggetje wordt een bottleneck. Misschien is de Rosegracht een optie? We moeten ook rekening houden met aspecten als vergrijzing. Mensen worden steeds ouder en minder mobiel. Een autovrije Markt bij evenementen prima, maar anders gewoon zo laten.

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
219 stemmen