Volledig scherm
© Kyle Chaufty

Carter Sampson: Fluwelen stem met aandoenlijk schurend randje

MIDDELBURG - De staat Oklahoma is op veel terreinen oerconservatief. Wat muziek betreft, is er een voorkeur voor teksten die het 'proud to be an Okie' benadrukken. Goed Amerikaans dus, met een overmaat aan trots. Dat is het enige waar singer-songwriter Carter Sampson zich weleens aan ergert.

Het mag wat opener en moderner. Maar aan de andere kant loopt ze in de pas. Want eerlijk is eerlijk, de muziek die ze al meer dan tien jaar maakt, staat als een sterk gewortelde boom in Oklahoma's aarde.De titel van het dit jaar verschenen nieuwe album Wilder Side suggereert een omwenteling naar een andere kant van haar muzikale karakter. Maar het is eerder een goed onderbouwd vervolg op de 'dreamy feel' die ze naar eigen zeggen graag terughoort in haar country en rootssongs.

Carter neemt de tijd voor haar muziek. Ze zingt vaak in een aangenaam voortkabbelend tempo, met hier en daar een flinke uithaal naar country.Haar stem werkt. Beetje fluweel, maar wel altijd dat aandoenlijke, schurende randje. In combinatie met de teksten kun je niet anders dan het verhaal volgen dat ze kwijt wil. Dat gaat over zich te weer stellen tegen de moeilijkheden en blijven zoeken naar een klein beetje geluk in het leven. Dat geluk vindt ze in het reizen, metafoor voor alles wat ze als leven beschouwt.

Onrust

Thuiskomen in Oklahoma is altijd een verlangen. Er klinkt onrust, maar ze weet die sprookjesachtig te verpakken. Op Wilder Side horen we een zangeres die zich bewust is van de impact die haar stem en muziek kan hebben. Het album is inclusief mooie backing- en harmony vocals goed en met oog voor klankkleuren geproduceerd. Maar haar liedjes blijven ook uitgekleed sterk en imponerend. De ideale artiest voor het Naked Song Festival, maar misschien nog wel meer voor een intiem huiskamerconcert. Voor het eerste reist ze voor een Europees debuut af naar Eindhoven en een dag later staat ze in een Middelburgse huiskamer.

Wat: Huiskamerconcert Carter Sampson
Waar: Eigenhaardstraat 29 Middelburg
Wanneer: zondag 26 juni, 20.30 uur

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1088 stemmen