Volledig scherm
Cargill. foto Koen Suyk/ANP Photo

Cargill wil snel onderhandelen, maar geeft nog niets toe

SAS VAN GENT - Voedingsmiddelenproducent Cargill wil zo snel mogelijk terug aan de onderhandelingstafel met de vakbonden, nadat donderdagavond een staking van minimaal 24 uur is uitgebroken bij de Nederlandse Cargill-vestigingen, waaronder die in Sas van Gent.

Cargill laat via een woordvoerster weten het 'te betreuren dat de vakbonden FNV en CNV dit pad hebben gekozen, ondanks dat wij herhaaldelijk hebben aangegeven tot overleg bereid te zijn.' Het concern meldt verbaasd te zijn dat de bonden niet openstaan voor een salarisverhoging van 1,8 procent op jaarbasis, 'wat meer is dan het marktgemiddelde'.

De bonden eisen drie procent loonsverhoging. Volgens hen is dat gerechtvaardigd, omdat Cargill bovengemiddeld goed zou draaien.

Een ander conflictpunt is de ouderenregeling. Cargill stelt al één van de beste regelingen voor oudere werknemers te kennen die in het cao-voorstel van het bedrijf behouden blijft. De bonden willen een regeling waarbij werknemers tien jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd 80 procent kunnen gaan werken, voor 90 procent van het salaris en met 100 procent pensioenopbouw.

Volgens FNV-bestuurder Jos Hendriks is de stakingsbereidheid groot onder het productiepersoneel. De productie wordt langzaamaan stilgelegd, waarbij veiligheid voorop staat.

Bij de vestiging van Cargill in Sas van Gent speelt aldus Hendriks ook dat productiemedewerkers van de terugkomdagen af willen. De Sasse Cargill-vestiging is volgens hem nog de enige in Nederland waar met dit systeem van terugkomdagen wordt gewerkt.

poll

Je rijbewijs halen is geen haastklus

Je rijbewijs halen is geen haastklus

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
817 stemmen