Bushaltes frustreren rolstoeler

MIDDELBURG - Er is nog werk aan de winkel om Zeeuwse bushaltes aan te passen voor mensen met beperkingen. Begin van dit jaar had 40 procent van de haltes toegankelijk moeten zijn voor rolstoeler. Op dit moment is dat 16 procent van alle bushaltes.

Mensen met beperking hebben het recht om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen. Dat staat in het VN-verdrag Handicap dat sinds 14 juli in Nederland geldt. In het openbaar vervoer stuiten mensen met een beperking nog regelmatig op drempels. Haltes zijn bijvoorbeeld te laag om met de rolstoel in de bus te rijden.

De provincie, die over het busvervoer in Zeeland gaat, wil stappen zetten om die 40 procent te halen. Voor een aantal Statenfracties (ChristenUnie, CDA) vereist het VN-verdrag dat alle bushaltes worden aangepast, bleek vrijdag in de provinciale commissie economie. Zover wil gedeputeerde Harry van der Maas nog niet gaan. ,,Dat zullen we met name doen als er vraag naar is. En we zullen het aanpassen van bushaltes waar mogelijk combineren met werkzaamheden aan de straat.'' Van der Maas wil de situatie voor onder andere rolstoeler wel serieus verbeteren. De provincie maakte eerder dit jaar al 1,2 miljoen euro vrij om bushaltes op te knappen en toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
1479 stemmen