Volledig scherm
© www.littlespoon.nl

Black Sesame Kitchen, een oase van rust in hectisch Peking

Black Sesame Kitchen is een oase van rust in hectisch Peking. Ben je daar op vakantie? Schuif er dan zeker aan voor het communal dinner. Benieuwd hoe dat was? Lees snel verder.

De taxi zet ons af voor Red Wall Hotel. Na een mega traffic jam en bijna vier uur reizen van de Chinese Muur terug naar Peking, is het tijd voor ons etentje bij Black Sesame Kitchen. Het plan was om in het hotel lekker op te tutten, maar door gebrek aan tijd gaan we direct door. Stiekem een beetje gestrest stappen we uit de auto. De chauffeurs wijst naar een donker straatje. Daar moeten we door en vinden we vanzelf het restaurant. We wandelen door het steegje. Het is donker en er loopt niemand. Er staan en vuilcontainers en auto’s geparkeerd. Net op het moment dat we ons afvragen of we wel goed zitten, zien we Black Sesame Kitchen. Verscholen in de donkere steeg.

Prachtig paradijs

Achter een poort, omringd door rode lampionnen, betreden we een kleine rustige oase. Een prachtig paradijs in het hectische Peking. Eerst door een kleine gang en daarna staan we op de binnenplaats. Aan beide kanten is een kleine kamer met een lange tafel. Die is gedekt met mooie glazen en servies. We schuiven aan voor het communal dinner. Eten wat de pot schat, maar dan geen daghap. Tien gangen met traditionele gerechten, bereid door Chinese chefs. Onze tafel staat in het kloppende hart van de ruimte, naast de compleet open keuken. Elke handeling van de chefs kan ik volgen. Ik kijk dan ook nauwkeurig wat ze allemaal maken en stel allerlei vragen. Alles was zo lekker, daar iets verder op meer over. Ik wil het allemaal namaken.

We delen de tafel met een Iers stel. Hij reist al een paar maanden door Azië. Zijn vriendin is nu hij hem op bezoek. Ook raken we in een gesprek met twee jonge jongens. De één komt uit Maleisië en de ander uit Ohio in de VS. De Maleisische knul studeert aan de universiteit van Peking. Zijn vriend werkt in ‘fashion,’ zoals hij zelf omschrijft. Wat dat precies inhield, konden we niet goed achterhalen. Leuk klinkt het wel. En dan was er nog de Engelse docent uit San Francisco, die zijn dochter op bezoek heeft. Hij woont in Peking.

Tien gangen

Een gemêleerd gezelschap. Dat is zo leuk. Nu beken ik eerlijk dat ik niet elke dag zin heb om een hele avond te dineren met wildvreemden, maar stiekem is het fantastisch om een kijkje te krijgen ik het leven van mensen die aan de andere kant van de wereld wonen. We krijgen tien gangen. Allemaal Chinese gerechten. Pure en traditionele smaken. Weinig poespas maar zo ongelofelijk lekker. We beginnen met dumplings gevuld met pompoen uit eigen tuin en varkensvlees. Even dippen in azijn met wat chilipepers.

Van alle gangen kan ik bijna niet kiezen welke mijn favoriet was. Ik probeer het toch. De aubergine was fantastisch. Eerst geschild, dan gebakken en op smaak gebracht met gember, knoflook, lente-ui, tomaat, verschillende soorten sojasaus, azijn en suiker. Het is dus zoet, zuur en zout en zo zacht van smaak.

Spek

De gebakken shii-takes met wortel, bamboe, knoflook en koriander waren ook fantastisch. De chefs gebruiken gedroogde paddestoelen, waardoor de structuur wat steviger is en de smaak intenser. En da de pork belly in een zoete ketjapsaus. Ik ben dol op spek en zeker op deze manier. En dan de boontjes. Knapperige groene bonen met gember en goed op smaak door wat varkensgehakt. Wat ik niet mag vergeten te noemen is de rund met Hangzhou pepers. Als toetje krijgen we zelfgemaakt zwart sesamzaadijs met gebakken banaan. Ik als newbie in de wereld van banaan was best bereid dit uit te proberen. Zachte banaan, die overigens niet naar banaan smaakte, in een gefrituurd deegjasje met sesam. Echt super lekker. En dat uit mijn mond? Best bijzonder.

Wat een fijne avond. Zo’n warm welkom. Na uren tafelen stapten we weer buiten de kou in en wandelden we met een volle buik terug naar ons hotel. Het is niet in de buurt, dat realiseer ik me, maar ben je Peking? Dan is Black Sesame Kitchen echt een dikke aanrader!!

Black Sesame Kitchen
28 Zhong Lao Hutong
Dongcheng District, Beijing, China
http://blacksesamekitchen.com

Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Ik zou best in België willen werken

Ik zou best in België willen werken

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
670 stemmen