Volledig scherm
Het sluizencomplex in Terneuzen, met van links naar rechts de Oostlsuis, de Middensluis en de Westsluis. © Camile Schelstraete

Beter omrijden dan aanschuiven bij sluizencomplex Terneuzen

TERNEUZEN - Nog voor automobilisten goed en wel Terneuzen zijn binnengereden, staan er al waarschuwingsborden met een duidelijke boodschap langs de weg: ernstige verkeershinder op het sluizencomplex.

De verkeershinder wordt veroorzaakt door werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de zuidbrug van de Westsluis. Van 10 tot en met 23 december vervangt het bedrijf Hollandia Services, in opdracht van Rijkswaterstaat, de aandrijfcilinders. De brug staat daardoor continu open. Als de andere sluisbrug ook open staat vanwege passerend scheepvaartverkeer, loop het verkeer al gauw vast. Daarom zijn er maatregelen genomen, "om de hinder zoveel mogelijk te beperken", zegt Roy van de Voort van Rijkswaterstaat. Zo zijn er bloktijden ingesteld van 7.30 tot 8.00 uur en 16.30 tot 17.00 uur. Op die tijden varen er geen schepen door de Westsluis. Wie buiten de bloktijden de gok waagt, loopt de kans om voor de brug te staan of moet alsnog omrijden. Veel automobilisten geven daarom gehoor aan de waarschuwing, merkt Van de Voort. "Het aantal auto's op het sluizencomplex is minder dan normaal."

Relatief rustig

Het is er daarom relatief rustig op een doordeweekse dag. Maar als tegen twaalf uur 's middags vrachtschip Agia Sofia aan komt varen, verandert de verkeerssituatie snel. De lijnbus, die om één over het hele en halve uur voorbij komt, mag er van de verkeerscentrale nog langs en dan gaan de slagbomen naar beneden. Ingehuurde verkeersregelaars van Traffic Support uit Zwolle, die alles vanaf de rotonde in de gaten houden, komen in actie. Automobilisten die net aan komen rijden, mogen aansluiten voor de brug. Tot de weg vol staat, er mag geen file op de rotonde komen te staan. Wie niet wil of niet meer kan aansluiten, wordt doorgestuurd via de Sluiskiltunnel. Dat betekent acht kilometer omrijden, maar wie voor de brug wil wachten is al gauw vijfentwintig minuten kwijt. Een enkele automobilist draait het raampje van de auto open, moppert hardop en rijdt om. Anderen lassen een pauze in bij het busstation.

Extra hekwerk

De fietsers hoeven geen kilometers om te rijden. Als de noordbrug open is voor scheepvaartverkeer, mogen ze met de fiets aan de hand over de sluisdeur van de zuidbrug. Die is vanwege de veiligheid voorzien van extra hekwerk aan weerszijden en er staan dag en nacht verkeersregelaars. Wie de sluizen achter zich laat, wordt nog getrakteerd op een laatste bord: Dank voor uw begrip.

Poll

Ik zal de Agrimarkt missen

Ik zal de Agrimarkt missen

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
3387 stemmen