Volledig scherm
Ouderen in een zorgtehuis vinden het vaak prettig om onder hun eigen dekbed te slapen. © ANP

Betalen voor schoon eigen dekbed in zorgtehuis

Zorgaanbieder Thebe, met tehuizen in West-Brabant, rekent bewoners een vergoeding als ze hun eigen dekbed door de instelling laten wassen. Politiek en cliëntenraden zijn verbijsterd.

Vorig jaar kreeg de samenwerkende cliëntenraad Thebe West-Brabant - waaronder 10 zorglocaties vallen - voor het eerst 'signalen' binnen dat oude en zieke bewoners hun persoonlijke beddengoed nog wel door de instelling konden laten reinigen, maar voortaan op eigen kosten. 

Bewoners moeten nu een bedrag betalen van 5 euro per 'gewone' wekelijkse verschoning. ,,Terwijl dit vóór de invoering van de Wet Langdurige Zorg (begin 2015, red.) op kosten was van de instelling ," vertelt Hans Marcelis van de cliëntenraad. ,,Omdat zeker nieuwe bewoners heel veel waarde hechten aan iets eigens, zoals bed- en badgoed van thuis, moet de zorgorganisatie hier soepel mee omgaan."

Ambitieus
Toen de cliëntenraad aan de bel trok over het veranderde beleid, kreeg die bij de directie nul op het rekest. Het zou te duur worden om gratis het persoonlijke dekbed van iedere bewoner te blijven wassen, sorteren en weer op de juiste plaats terug te bezorgen. ,,Als er botweg 'nee wordt gezegd, valt er niet meer te onderhandelen", concludeerde de cliëntenraad. Dus werd de organisatie LOC Zeggenschap in zorg ingeschakeld,  die de zaak weer aankaartte in een landelijke stuurgroep van Waardigheid en Trots. Dit is een ambitieus verbeterplan van staatssecretaris Van Rijn voor de ouderenzorg.

Volgens LOC gaat het hier weer eens om de botsende werelden van cliëntenbelangen enerzijds en de financiële insteek van zorgbestuurders anderzijds. ,,Maar vanuit menselijk oogpunt moet dit toch geregeld kunnen worden?"

Er zou in diverse zorgorganisaties verwarring bestaan over de waskosten. Zo wordt er tot verbijstering van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester nu op hoog niveau gepraat over het 'dekbeddispuut'. ,,Terwijl iedereen vindt dat kwaliteit van leven en waardige zorg topprioriteit moeten krijgen. Hoe kan het dan dat deze instelling het mensen met een laag inkomen onmogelijk kan maken om onder hun vertrouwde dekbed te slapen. Dat is toch bizar!"

Bouwmeester en collega Volp gaan Kamervragen stellen aan het kabinet over deze misstand. Een woordvoerder van Van Rijn bevestigt dat de zaak aan de orde is geweest. ,,Het zou het mooiste zijn als cliëntenraad en instelling daar samen uit komen."

Extra kosten
Thebe erkent via een schriftelijke reactie aan deze krant dat de aanbieder onder de WLZ moet zorgen voor schoon bed- en badgoed.  ,,Wanneer een cliënt kiest voor bed- en badgoed van de instelling zelf, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht."

Echter, Thebe geeft mensen ook de mogelijkheid om eigen bed- en badgoed te gebruiken. ,,De cliënt kan dit zelf (laten) wassen, maar kan er ook voor kiezen om dit door Thebe te laten doen, tegen een extra vergoeding. Thebe heeft dit voorstel getoetst bij het zorgkantoor en Zorginstituut Nederland."

Dat Zorginstituut, een belangrijke adviseur van het ministerie, schrijft echter zelf in een brochure over langdurige zorg: ,,De instelling betaalt de kosten van het wassen, drogen en strijken van beddengoed, handdoeken en washandjes." Verder laat Thebe nog weten zich te 'herkennen in het standpunt van haar cliëntenraad dat eigen bed- en badgoed kan bijdragen aan de huiselijkheid voor een cliënt'.

Samen met de cliëntenraad zegt de Raad van Bestuur momenteel te kijken naar mogelijkheden om deze kosten te kunnen financieren. Volgens Marcelis zal op 30 augustus een gesprek plaatsvinden tussen alle partijen over dit probleem.

Volledig scherm
PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester © ANP
Volledig scherm
© ANP
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Na een jaar kan een bermmonument wel weg

Na een jaar kan een bermmonument wel weg

  • eens (43%)
  • Oneens (57%)
1263 stemmen