Belastingen gemeente Schouwen-Duiveland stijgen licht

Marcel Modde

ZIERIKZEE Inwoners van Schouwen-Duiveland zijn volgend jaar weer iets duurder uit. De gemeente verhoogt de meeste belastingen en tarieven met ruim één procent, net genoeg om de inflatie op te vangen.

Dat geldt niet voor woningbezitters en eigenaren van bedrijfspanden.  Die krijgen in totaal een stijging van 3 tot 3,5 procent voor hun kiezen. Dat levert de gemeente in 2017 een dikke 7,6 miljoen euro op. Doodgaan wordt volgend jaar op Schouwen-Duiveland eveneens duurder. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor de lijkbezorgingsrechten met een procent te verhogen, bovenop de algehele inflatiecorrectie van 1,1 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt iets meer dan de inflatie. Huishoudens tot en met twee personen betalen volgend jaar 261 euro (was 258). Grotere huishoudens zijn 318 euro (was 315) kwijt aan het afvoeren van afval.

De rioolheffing is ingetoomd met de invoering van het nieuwe gemeentelijk rioleringsplan 2015-2019. Dat tarief stijgt voor die periode minder hard dan waar voordien rekening mee was gehouden. Het zakelijk recht komt in 2017 uit op 207 euro, vijf euro meer dan dit jaar.

Wie iets nodig heeft van de gemeente en de daarvoor vereiste leges moet betalen, is bijna net zo duur uit als vorig jaar. Die kostenstijging blijft beperkt tot de 1,1 procent inflatie. Dat gaat ook op voor de (water)toeristenbelasting, precariorechten, parkeervergunningen, marktgelden en hondenbelasting.

Schouwen-Duiveland blijft de duurste gemeente van Zeeland. Een gezin met een koopwoning betaalt hier gemiddeld 849 euro aan gemeentelijke lasten. Dat is nog 17 euro meer dan de nummer twee, Vlissingen. De hoogte van de belastingtarieven wordt 1 december in de commissie besproken.

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
655 stemmen