Volledig scherm
Renata Simic-Kralj en Corrie den Beer.

Babbelen op het Griekse bankje

AXEL - ,,Het is nu te koud, maar in het voorjaar begint het stoepjesseizoen weer." Het stoepjesseizoen betekent zitten op het stoepje voor het huis van Renata Simic-Kralj en babbelen met de buren. Renata woont in de Weststraat in het centrum van Axel.

,,Het is echt een heel erg leuke buurt”, vindt Renata. ,,Iedereen kent hier iedereen en iedereen begroet elkaar ook. We maken altijd een babbeltje, dag in dag uit."

Aan de overkant van de straat staat een blauw bankje voor het huis van Corrie den Beer. Op het bankje een Griekse vlag, want Corries man Cor is helemaal gek van Griekenland. Corrie toont de Griekse dingetjes in haar huis. Haar tongval en de Groningse vlag op de klompen in het huis verraden haar afkomst. Net als Renata, die uit Kroatië komt, is Corrie 'niet van hier'. De meeste mensen in de buurt zijn import, vertellen de buren. ,,Maar op den duur kun je wel zeggen dat ik een Zeeuwse ben geworden. Renata herkent het al omschrijft zij het gevoel eerder als Zeeuws-Vlaams.

Als de buren niet op Renata’s stoepje zitten, dan zitten ze wel op het Griekse bankje van Corrie en Cor. Babbelen, over van alles en nog wat en gedag zeggen tegen passerende mensen.

Over de buurt heeft Renata niks dan goed te vertellen. Een paar wensen heeft ze wel. De straat oogt grauw en mag wel wat opgefleurd worden. ,,Die vlaggen met het Axelse wapen die verderop boven de straat hangen, die zou ik ook hier wel willen. En bloembakken aan de lantaarnpalen.”

poll

Zeeuwse kinderen moeten in Zeeland naar school

Zeeuwse kinderen moeten in Zeeland naar school

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
593 stemmen