Volledig scherm
Richard Lensen met zijn boek 'De Vroegste Geschiedenis van Zaamslag'. © Irene Jansen

Archeoloog Richard Lensen beschrijft vroege geschiedenis Zaamslag

ZAAMSLAG - Als kleine jongen in Zaamslag raakte Richard Lensen, tijdens een bezoek aan het schelpenmuseum in zijn dorp, gegrepen door de archeologie. De passie is nooit meer verdwenen. Lensen werd een professioneel archeoloog en werkte de afgelopen tien jaar aan een boek over zijn Zaamslag. Vanavond wordt 'De vroegste geschiedenis van Zaamslag' gepresenteerd.

Lensen schreef niet toevallig over zijn eigen dorp. ,,Enerzijds omdat ik er vandaan kom. Als je er lang gewoond hebt, zie je dingen en heb je de tijd om het te leren kennen. Je gaat ook snappen hoe het in elkaar zit. Maar ook vanwege de collectie van Richard de Zeeuw van het Schelpenmuseum. Hij heeft dertig jaar als amateurarcheoloog onderzoek gedaan. Hij heeft van ieder putje scherven en van alles verzameld. Zijn collectie is nooit fatsoenlijk uitgezocht. Als je al die scherven gaat bekijken, kun je de geschiedenis van het dorp tot diep in de middeleeuwen beschrijven."

Kasteel van Zaamslag

Op basis van aardewerk kon hij concluderen dat het kasteel van Zaamslag dik honderd jaar ouder is dan tot nu aangenomen. Het oorspronkelijke kasteel dateert volgens Lensen niet uit 1193. ,,Ik ben dat gaan uitzoeken en er blijkt sprake van paar flinke fouten. Het is een volle eeuw ouder. Het gevonden aardewerk komt ook precies overeen met aardewerk uit die tijd."

Presentatie

Het 400 pagina’s tellende werk van Richard Lensen wordt vrijdagavond gepresenteerd tijdens een minisymposium in ’t Stropievat in Zaamslag. Naast de archeoloog, die ook zal signeren, zullen er meerdere deskundigen spreken over de geschiedenis van Zaamslag. Aanvang 19.30 uur.

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (23%)
  • Oneens (77%)
61 stemmen