Ambulances onder vergrootglas

Frank Balkenende

MIDDELBURG De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt ook volgend jaar nauwlettend in de gaten of Zeeuwse ambulances de wettelijk verplichte aanrijtijd van een kwartier halen. 

Gedeputeerde Staten, die overigens niet meer over de ambulancevoorziening gaan, antwoorden dat op vragen van de PVV-Statenfractie. Aanleiding voor de vragen vormde een onderzoek van RTL Nieuws waaruit bleek dat in Zeeland ambulances vorig jaar vaak te laat op de plek des onheils zijn. Op Tholen kwamen ambulances in 15,6 procent van alle spoedritten te laat. Ook in de gemeente Reimerswaal, Borsele, Schouwen-Duiveland, Veere en Sluis was in in meer dan 10 procent van de ritten het geval.

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) een aanwijzing gegeven. Dat is een waarschuwing dat de RAV haar prestaties moet verbeteren. GS wijzen erop dat de ambulancedienst én de zorgverzekeraar plannen hebben gemaakt om de aanrijtijden te halen. De zorgautoriteit zal in 2017 op twee momenten toetsen of de situatie in Zeeland ook daadwerkelijk is verbeterd. 

Als landelijke norm geldt dat ambulances binnen een kwartier ter plaatse moeten zijn bij tenminste 95 procent van de meldingen waarbij sprake is van levensbedreigende situaties. In grote delen van Zeeland kon de RAV daar in 2015 niet aan voldoen. Volgens de PVV vormt dat een ernstig risico voor Zeeuwse patiënten. Het dagelijks provinciebestuur stelt dat de landelijke norm in Zeeland soms moeilijk haalbaar is. Afstanden zijn er gemiddeld langer dan in de Randstad. Het wegennet kent veel tweebaanswegen die zorgen voor oponthoud, zeker in het toeristisch seizoen. Ook landbouwverkeer kan een belemmering zijn, net als een wegomlegging.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
144 stemmen