Agent is nu bang tijdens verkeerscontroles

Emile Calon

Middelburg – Een Middelburgse agent is bang dat bestuurders op hem inrijden als hij het verkeer controleert. Ook was hij altijd een goed schutter maar is hij nu gezakt voor een schiettest. Die angst en dat zakken komen omdat hij juli dit jaar te maken had met een chauffeur die, in de beleving van de agent, het op zijn leven had gemunt.

De politieman controleerde die avond samen met een collega in de Roozenburglaan in Middelburg de brommer van een jonge vrouw toen ze een auto opvallend luid en gasgevend hoorden aankomen. Daarop stapte de bewuste agent de rijweg op, gaf een stopteken en moest vervolgens, in zijn beleving, het vege lijf redden door heel snel opzij te springen. Want de bestuurder minderde eerst vaart maar stopte niet en passeerde de agent rakelings om vervolgens al hard rijdend te verdwijnen.

Die bestuurder van die auto, de 35-jarige Middelburger T. de M., zat maandag in rechtbank omdat het Openbaar Ministerie vindt dat hij schuldig is aan een poging tot doodslag. De M. vertelde de rechters dat hij eerder die week als gecontroleerd was en dat toen duidelijk was geworden dat de APK van zijn auto was verlopen. Toen hij die bewuste avond de controlerende agent zag staan, raakte hij in paniek, en besloot niet te stoppen. Volgens hem was er ook voldoende ruimte om langs de agent te rijden. ,,Hij stond niet voor mijn auto.” De Middelburger erkende dat hij stom had gedaan, dat hij had moeten stoppen maar dat hij uit paniek handelde.

Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk wees naar de getuigenverklaringen van en de andere agent en de jonge vrouw. Allebei verklaren ze dat er te weinig ruimte was voor de automobilist om probleemloos te passeren.

Een van de rechters vroeg aan de verdachte of hij die avond had gedronken. Want uit het strafblad van de man blijkt dat hij de afgelopen jaren tweemaal daarop betrapt is. Suijkerbuijk: ,,De kans om daarop betrapt te worden is al minimaal, laat staan om twee maal betrapt te worden.” De M. ontkende dat hij had gedronken. ,,Nee, beslist niet.”

Suijkerbuijk vindt dat de man fors in de fout is gegaan. Hij eiste een celstraf van twaalf maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet de man, aldus de officier, een rijontzegging van twee jaar krijgen. ,,En de agent een schadevergoeding van 480 euro betalen.”

Raadsman Hans Mink stelde dat uit eigen metingen blijkt dat er voldoende ruimte is op de Roozenburglaan om een agent te passeren die midden op de weg staat. Hij zei dan ook dat de agent waarschijnlijk het gevoel had dat hij zou worden aangereden. ,,Hij handelde uit een schrikreactie. Als mijn cliënt de agent had willen aanrijden, dan had hij daar de kans voor. Maar hij deed dat niet. Hij stuurde langs hem.” Hij pleitte voor een stevige taakstraf. En waarschuwde dat de man zijn werk kan verliezen als hij twee jaar niet mag rijden.

Uitspraak 5 december.

poll

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
1418 stemmen