Volledig scherm
© www.littlespoon.nl

Abrikozencake met amandel

Deze abrikozencake met amandel bakte ik na wel een hele rare nacht. Geen wildstapavontuur, maar een muis in mijn slaapkamer. Poes Keetje dacht dat ik daar wel blij mee zou zijn. Alles over de jacht op het beestje en natuurlijk het recept lees je hieronder.

Als de baas van huis is dansen de muizen onder bed. Ik weet heus dat het echte spreekwoord net wat anders gaat, maar ik koos ervoor om mijn eigen variant te bedenken. Dat gebeurde allemaal na een onrustige nacht, afgelopen vrijdag. Mijn schatje is het weekend weg, dat betekent drie dagen het rijk voor mezelf alleen. Hoe fijn ik het ook vind om samen te wonen, geniet ik ook echt van de momenten in mijn uppie. Ik neem me dan voor om ’s avonds alleen maar kaasjes te eten en lekker te rommelen in huis.

Keetje en Katootje

Het was vrijdagavond. Ik lag op tijd in bed. Nog even lezen, slapen en daarna uitslapen. Alhoewel dat bij mij niet echt lukt, maar in ieder geval was er geen wekker die me de volgende dag zou wekken. De poezen Keetje en Katootje wilden nog niet naar binnen, dus besloot ik het slaapkamerraam open te laten. Dan konden ze zelf bepalen wanneer ze zin hadden. En wie weet zich lekker naast mij op bed nestelen.

Ergens midden in de nacht, na een blik op mijn telefoon zag ik dat het half twee was, word ik wakker. Ik hoor gerommel in de kamer en onder het bed. Ik weet direct hoe laat het is. Het is namelijk niet de eerste keer dat ik dit mee maak. Ik knip het licht aan en ja hoor, ik heb gelijk. Keetje heeft een muis meegenomen naar binnen. Een springlevend exemplaar. Een paar vloeken en vieze woorden vliegen uit mijn mond. Snel denk ik na, wat ik nu het beste kan doen. Kee is natuurlijk super trots. Ik iets minder.

Nekvel

Om er zeker van te zijn dat het muisje dit kat en muis spel gaat overleven, haal ik poes Kee eerst uit de slaapkamer. Dat lukt niet door haar met snoepjes te lokken. Normaal werkt dat perfect. Nu moest ik haar aan haar nekvel onder het bed vandaan trekken. Dat heb ik nog nooit gedaan, omdat ik dat altijd zo zielig vindt. Ze geeft geen kik en is vooral bezig met haar prooi. Ik zet haar buiten, doe het slaapkamerraam en -deur dicht. De jacht is geopend. Twee uur lang ben ik bezig om het beestje te vangen. Bang ben ik er niet van, maar schrik toch steeds van de onverwachte bewegingen.

Ik laat het muisje nog even smullen van wat pindakaas. Hij is wel bij een foodblogger terecht gekomen, dus ik laat het diertje niet met lege maag vertrekken. Uiteindelijk na twee uur alle truken uit de kast te hebben gehaald vang ik het muisje. Ik leg een theedoek over het beestje en wikkel het er vervolgens voorzichtig in. Gelukkig heb ik lieve vrienden die midden in de nacht op afstand met me meeleven, dus thanks voor de tip Maupie ;-) Zo draag ik de muis naar buiten en zet hem ergens in de buurt uit. Niet in de tuin natuurlijk, maar voor het huis bij struiken. Daar vliegt ie na de bevrijding direct in. Wat een opluchting dat het uiteindelijk lukte en ik gewoon weer lekker kon slapen.

Karnemelk

Om het leed te verzachten besloot ik ’s ochtends vroeg een cake te bakken. Het werd deze abrikozencake. Hij stond al een week op de planning. Het recept kwam ik tegen in een oude Delicious. Zoals ik bij bakken graag doe en wat in mijn geval ook het verstandigste is, hield ik de ingrediëntenlijst helemaal aan. Het enige wat ik aanpaste was de karnemelk. Die verving ik voor gewone melk met een beetje citroensap. Werkt wat mij betreft prima. Omdat het bakken van de abrikozencake al even gepland stond was de karnemelk inmiddels over de datum. Oeps. Stiekem vond ik dat helemaal niet erg, want echt fan van deze zuiveldrank ben ik niet. Je proeft er ongetwijfeld niets van in je baksel, maar toch. Het resultaat is een zachte en smeuïge cake. Zoet en fris.

ABRIKOZENCAKE MET AMANDEL

VOOR 12 TOT 16 STUKJES

Dit zit erin:
230 gram zelfrijzend bakmeel 120 gram amandelmeel 200 gram kristalsuiker 175 gram ongezouten roomboter, zacht en in blokjes 150 milliliter melk, met een klein kneepje citroensap of 150 milliliter karnemelk 3 eieren 1 vanillestokje, het merg Schil van 1 citroen, geraspt 6 rijpe abrikozen, pit verwijderd en gehalveerd Honing 25 gram amandelschaafsel
Dit heb je nodig:
Bakvorm 23 x 30 cm Bakpapier Keukenmachine
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Meng het amandelmeel, bakmeel en de suiker in de keukenmachine. Voeg de boter, melk + citroensap (of de karnemelk), eieren, vanille en citroenrasp toe. Draai de keukenmachine tot alles is gemengd. Schep het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Druk de abrikozen in het beslag, met de bolle kant naar beneden. Besprenkel met wat honing en verdeel de amandelschaafsel erover heen. Bak 35 tot 40 minuten of tot er geen beslag meer aan je satéprikker zit. Laat voor je de abrikozencake aansnijdt, helemaal afkoelen.
TIP! Vervang de abrikozen ook eens voor pruimen.

Super lekker!

Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
869 stemmen