Aantal starters blijft afnemen in Zeeland

Het aantal startende bedrijven blijft licht dalen in Zeeland. Tegelijkertijd stoppen er ook meer ondernemers.

Frank Balkenende

Vlissingen 

Dat stelt Marc Volleman van De Twaalfde Man Marketing & Communicatie uit Middelburg, die elk jaar de ontwikkelingen op de startersmarkt in kaart brengt. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zagen 2356 nieuwe bedrijven het licht. Dat is er slechts één minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd zijn er ook meer starters gestopt en kende Zeeland de afgelopen kwartalen ook wat meer faillissementen dan gewoonlijk. Per saldo daalt het aantal gestarte bedrijven door het hogere aantal opheffingen. Volleman wijt dat deels aan een slechte voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap. Het gestegen aantal opheffingen is nadelig voor de regionale economie, zegt Volleman. Het vertaalt zich in een negatieve nettogroei van de bedrijvigheid in het midden- en kleinbedrijf.

In 2011 telde Zeeland in de eerste drie kwartalen nog 2817 starters. In 2012 zakte dat aantal naar 2460 , in 2013 naar 2420, in 2014 naar 2394 en in 2015 naar 2357. Het aantal beginnende bedrijven dat het touwtje in de boot gooide, nam over die periode toe. Van 1115 in 2011 naar 1301 in 2016.  

Waar de afgelopen jaren het aantal starters elk jaar toenam, ziet Volleman nu een stilstand. De belangrijkste reden is economische groei. Meer mensen kunnen weer een baan vinden in loondienst, terwijl ze tijdens de crisisjaren gedwongen waren om als zzp'er hun brood te verdienen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de bouw die momenteel floreert. De vastgoedmarkt heeft een belangrijk aandeel in het economisch herstel. 

Volleman: ,,Nu de economie weer groeit en de arbeidsmarkt aantrekt, zijn er minder mensen die uit noodzaak een bedrijf moeten beginnen.'' Waar in de crisisjaren mensen geen andere uitweg zagen dan eigen baas te worden, kennen de huidige starters  een andere motivatie, zegt hij. ,,Dat zijn beginnende ondernemers die hun droom willen waarmaken.''

De meeste starters zoeken het in de zakelijke dienstverlening. Ook zetten steeds meer beginners een webshop op. In vijf jaar tijd is het aantal webwinkels in Zeeland met 82 procent gestegen. De provincie telde vorig jaar 533 onlinewinkels. In 2010 waren dat er 293. Het gros van de webshops verkoopt mode/kleding en gespecialiseerde nonfood-producten. 

Zeeuwen die een eigen bedrijf willen starten, moeten goed weten waaraan ze beginnen. Daarom houdt Zeeland Business woensdag 30 november vanaf 18.45 uur een startersdag in Dok41. Aanmelden via www.zeelandbusiness.nl/sdvlissingen2016.

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
340 stemmen