5 miljoen voor Sloeweg komen niet uit de hoge hoed

De NV Westerscheldetunnel wil vijf miljoen bijdragen aan de aanleg van drie viaducten in de Sloeweg bij 's-Heerenhoek. Dat aanbod leek vorige week uit de hoge hoed te komen, maar is begin juni al gedaan.

De zogeheten stervariant heeft de voorkeur van het Zeeuwse bedrijfsleven, de gemeente Borssele, Rijkswaterstaat, de NV Westerscheldetunnel, Zeeland Seaports en de Veiligheidsregio Zeeland. Maar met 20,1 miljoen euro is hij dus ook de duurste van zes onderzochte varianten. Aangezien de provincie krap bij kas zit, stelden Gedeputeerde Staten vorige week voor de halve Haarlemmermeervariant aan te leggen, waarbij het verkeer tussen Goes en Gent onbelemmerd doorrijdt, en de overige automobilisten over rotondes worden geleid. Die voldoet ook aan alle eisen en is 4,1 miljoen euro goedkoper.

Toch is het Statenvoorstel tegelijkertijd een enorme voorzet aan Provinciale Staten om voor de stervariant te kiezen. Alle betrokken partijen willen die, benadrukt het provinciebestuur, en de NV Westerscheldetunnel heeft er zelfs vijf miljoen euro voor over. Het gat van 4,1 miljoen euro kan dus worden gedicht. Dat aanbod is begin juni al gedaan, blijkt uit de bijgevoegde brief vand e NV Westerscheldetunnel, maar tot vorige week heeft het dagelijks provinciebestuur dat niet aan de Staten gemeld. Niet in een brief van half juni over de Sloeweg en niet tijdens de debatten die in september zijn gehouden over de tol in de tunnel.

Via zijn  woordvoerster laat gedeputeerde Harry van der Maas weten dat hij nooit een geheim heeft gemaakt van het aanbod van de NV Westerscheldetunnel. In informele gesprekken is het aan orde geweest. Dat het pas nu aan de Staten wordt gemeld, komt omdat het provinciebestuur eerst inzicht wilde hebben in de kosten van verschillende varianten, voordat op een rijtje zou worden gezet hoe die kunnen worden gedekt. Overigens kan de Westerscheldetunnel dat niet zelf beslissen, dat doen ook de Staten, als aandeelhouders van de NV.

poll

Hoek krijgt terecht nog een kans

Hoek krijgt terecht nog een kans

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
128 stemmen