Vuurwerk in De Kuip.
Volledig scherm
Vuurwerk in De Kuip. © Pim Ras Fotografie

Wangedrag supporters Ajax en Feyenoord: 578.000 euro aan boetes in drie jaar

Opnieuw boete AjaxAjax moet na het incident met Getafe-spits Deyverson opnieuw vrezen voor een straf. De supporters van de Amsterdamse club gooiden een aansteker tegen de Braziliaan aan. Ajax is hét Nederlandse hoofdpijndossier, maar ook de harde kern van Feyenoord misdraagt zich flink.

Sinds januari 2018 kreeg Ajax in totaal 362.000 euro aan boetes opgelegd door de UEFA en de KNVB. Met name de UEFA heeft de laatste jaren veel rekeningen richting Amsterdam gestuurd. Het succesvolle Champions League-avontuur van Ajax afgelopen seizoen kostte ook flink wat centen. In de campagne, die uiteindelijk strandde in de halve finale, werd Ajax voor 182.000 euro beboet.

Die boetes kwamen met name voort uit wangedrag van de fans. Zo kregen de thuiswedstrijd tegen Bayern München en de uitwedstrijden tegen Benfica, Real Madrid en Juventus qua prijskaartje een staartje. Zo werd de club bestraft doordat Ajax-supporters onder meer de trappen blokkeerden. Ook gooiden zij voorwerpen op of richting het veld.

Ook kreeg Ajax sinds het begin van 2018 twee boetes van de KNVB voor het afsteken van vuurwerk: de club moest tweemaal 15.000 euro aftikken. In de Champions League-groepsfase van het huidige seizoen gingen de fans van Ajax over de schreef op bezoek bij Valencia. De UEFA verweet de supporters vernielingen te hebben aangericht in het stadion van Valencia. Het torenhoge bedrag van Ajax had overigens nóg schrikbarender kunnen zijn, maar na de rellen in Athene werd de Amsterdamse aanhang vrijgesproken.

Ook tegen Juventus misdroegen de Ajax-supporter zich.
Volledig scherm
Ook tegen Juventus misdroegen de Ajax-supporter zich. © AP

Boetebrieven

Ajax is niet het enige zorgenkindje. Ook de supporters van Feyenoord gaan regelmatig buiten het boekje. Terwijl Ajacieden zich misdragen met het gooien van voorwerpen, zijn Feyenoord-supporters notoire afstekers van vuurwerk. De Rotterdamse club ontving sinds januari 2018 in totaal voor 216.500 euro aan boetebrieven op de mat. 

Dit seizoen staken Feyenoord-supporters vuurwerk af tijdens de thuiswedstrijd tegen Young Boys. Dat kwam de Rotterdamse club op een voorwaardelijke boete van 36.000 euro te staan. Ook het uitduel kostte Feyenoord 55.000 euro. Feyenoord en Ajax betaalden zo samen liefst 578.000 aan boetes. Daarmee zijn de rivalen de Nederlandse clubs met het meeste wangedrag vanaf de tribunes.

Ajax moet opnieuw vrezen voor een geldboete. Getafe-aanvaller Deyverson werd vorige week tijdens het heenduel (2-0) geraakt door een aansteker vanuit het uitvak. Ajax heeft nog vijf dagen om te reageren op de aantijgingen. De UEFA beslist 26 maart of Ajax een straf krijgt of niet.

Deyverson werd geraakt door een aansteker.
Volledig scherm
Deyverson werd geraakt door een aansteker. © BSR Agency