Vreugde en verdriet over de grens: de Nederlandse kampioenen en degradanten in het buitenland
Vrijwel alle belangrijke Europese competities zijn inmiddels afgelopen. Hier en daar wordt nog een aantal play-offswedstrijden gespeeld, maar veel landen maken de balans op. Liefst negen Nederlanders werden op het hoogste niveau landskampioen in het buitenland.
Van de vijf grootste competities van Europa, zijn er maar twee clubs waar een Nederlander heeft bijgedragen aan het kampioenschap. Nathan Aké kwam niet in actie tijdens de kampioenswedstrijd van Manchester City zondag, maar kwam dit seizoen wel tot tien basisplekken en vier invalbeurten. Georginio Wijnaldum wist al veel eerder dat hij landskampioen was. Hij speelde dit seizoen 31 wedstrijden namens Paris Saint-Germain. Xavi Simons kwam in zes duels in actie voor PSG.
De landskampioen met de meeste Nederlanders onder contract is Club Brugge. Trainer Alfred Schreuder won samen met Ruud Vormer, Bas Dost en Noa Lang de titel in België, door in de laatste weken een einde te maken aan het sprookje van het gepromoveerde Union St. Gilloise.
In Turkije werd voormalig Ajacied Stefano Denswil kampioen. De verdediger speelde 28 wedstrijden namens Trabzonspor en eindigde acht punten boven Fenerbahce. Denswil wordt gehuurd van Bologna.
Kevin Diks kroonde zich met FC Kopenhagen tot kampioen van Denemarken. Met 26 wedstrijden had hij daarin een aanzienlijk aandeel. In Polen mag Lech Poznan zich de beste van het land noemen en daar stond Mickey van der Hart dit seizoen zestien wedstrijden onder de lat.
Degradanten
Er was uiteraard niet louter Nederlands succes in het buitenland, want er waren ook genoeg landgenoten die met hun club degradeerden uit het hoogste niveau. In Duitsland eindigden Jetro Willems en Nick Viergever stijf onderaan met een gat van vijftien punten richting de veilige haven. Voor Wout Weghorst, Erik Pieters en Burnley scheelde het minder veel, maar op de laatste speeldag schoof de club nog onder de streep. Voor Tim Krul viel het doek al veel eerder. In april wist Norwich City al dat het volgend jaar niet meer in de Premier League speelt.
Kevin Strootman degradeerde met Cagliari op de laatste speeldag doordat het niet verder kwam dan 0-0 tegen hekkensluiter Venezia. Strootman kwam niet in actie en kwam dit seizoen überhaupt maar tot tien optredens.
Ook Javairô Dilrosun degradeerde in een van de vijf grote competities. Hij werd door Hertha BSC verhuurd aan Bordeaux, maar werd met zijn club laatste in Frankrijk. Hij zou zelfs twee keer in één seizoen kunnen degraderen. Dilrosun speelde dit seizoen namelijk ook nog twee wedstrijden voor zijn eigenlijke werkgever Hertha, dat nog in de play-offs speelt tegen HSV. Dat betekent dat ook Jurgen Ekkelenkamp (Hertha) nog kan degraderen.
Godfried Frimpong (Moreirense, Portugal) en Jordy Wehrmann (FC Luzern, Zwitserland) zitten in hetzelfde schuitje. Zij moeten de play-offs aangrijpen om degradatie te voorkomen.
De twee zoons van kersvers Manchester United-assistent Mitchell van der Gaag, Jordan en Luca zijn onlangs gedegradeerd met Belenenses van het hoogste niveau in Portugal. Ook Nederlander Danny Henriques speelt daar. Leandro Kappel degradeerde in Turkije met Altay en Robin Schouten verliet met SønderjyskE het hoogste niveau van Denemarken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUM
Feyenoord knokt voor ‘ja’ van Guus Til: ‘We zijn het aan het uitzoeken’
Het besluit van de FIFA was de eerste stap richting een langer verblijf van Guus Til bij Feyenoord. Als de speler bereid is fors in te leveren, dan heeft Arne Slot de komende maanden zijn bepalende speler weer aan boord. -
PREMIUM
Dit is waarom oefenduels tussen profs en amateurs langzaam maar zeker uitsterven
Profclubs speelden tijdens de voorbereiding altijd volop tegen amateurverenigingen uit de regio. Dit seizoen gebeurt dit veel minder. Hoe kan dat?
-
Met video
Uitzinnige taferelen: Everton blijft in Premier League na ongekende comeback
Everton heeft zich veilig gespeeld in de Premier League. The Toffees kwamen thuis tegen Crystal Palace voor rust op een 0-2 achterstand, maar in de tweede helft keerde de ploeg van trainer Frank Lampard het tij: 3-2. -
Sherida Spitse eenmalig terug als Oranje-aanvoerster bij haar 200ste interland
Sherida Spitse maakt zich op voor een zeer speciale interland. Speciaal is het duel met Engeland om allerlei redenen, maar toch vooral omdat het haar jubileumwedstrijd is: ze speelt haar tweehonderdste wedstrijd. Mét de aanvoerdersband om haar arm. -
Oranje klimt onder Louis van Gaal door op FIFA-ranking
Het Nederlands elftal is door het succes van de laatste maand in de Nations League (drie overwinningen en één gelijkspel) gestegen op de FIFA-ranking. De ploeg van Louis van Gaal steeg van tien naar plek acht, dat is de hoogste klassering sinds 2015. Toen stond Oranje nog vijfde, waarna een vrije val ontstond met plaats 20 in 2017 als dieptepunt. Sindsdien is het Nederlands elftal aan een gestage opmars bezig.