Volledig scherm
Rick van Drongelen viert zijn eerste doelpunt met AZ-spits Myron Boadu. © BSR Agency

Van Drongelen belangrijk voor Jong Oranje: ‘Zo scoor je nooit, zo opeens twee keer’

EK-kwalificatieRick van Drongelen was dinsdagavond belangrijk voor Jong Oranje. De Zeeuwse verdediger maakte in en tegen Noorwegen twee van de vier goals voor de ploeg van Erwin van de Looi. Nederland won met 0-4.

De Axelse centrale verdediger van Hamburger SV zorgde voor de 0-1 en de 0-4. Zijn eerste doelpunt was een gelukje: Van Drongelen veranderde een indraaiende vrije trap van richting. De vierde Oranje-goal, in de laatste minuut, was een pegel in de korte hoek.

,,Zo scoor je nooit, zo maak je er opeens twee”, stelde Van Drongelen na afloop bij Fox Sports. ,,Die 0-4 zat er lekker in. Ik kreeg ’m perfect mee en ik schoot hem lekker binnen. Al met al een heel goede week voor ons. Vanavond zijn we rustig gebleven en niet in paniek geraakt door hun verdedigende opvatting. In de tweede helft moesten we nog een paar keer oppassen, maar we hebben een mooie uitslag neergezet. De minste ploegen in de groep, Gibraltar en Wit-Rusland, krijgen we nog. Dit moeten we dus zien vast te houden.”

Grote stap

Na een knappe overwinning op Jong Portugal (4-2) vrijdag in Doetinchem, kon Jong Oranje in de uitwedstrijd van deze reeks een grote stap zetten richting plaatsing voor het EK. Jong Noorwegen, dat voorafgaand aan het duel zes punten had, kon immers nu al op haast onoverbrugbare achterstand worden gezet.

De omstandigheden waarin het duel werd afgewerkt waren tamelijk troosteloos. Het regende de gehele wedstrijd pijpestelen in een amper gevuld stadionnetje met bijpassend kunstgrasveld. Jong Oranje had het in de openingsminuten even moeilijk, maar nam het initiatief al snel in handen. 

Gelukkig

Dat Jong Noorwegen een zege nodig had, was aan niets af te zien. De thuisploeg groef zich met elf man in. Dat speelplan was een halfuur succesvol. Daarna veranderde Rick van Drongelen op gelukkige een indraaiende vrije trap van richting: 0-1. De voorsprong was op basis van de verhoudingen op het veld meer dan terecht.

Direct na de pauze gaf Calvin Stengs het duel kleur met een magistrale streep. De AZ-parel, die vrijdag tegen Jong Portugal ook al uitblonk, kreeg een stuiterende bal voor zijn voeten en haalde vanaf dik 20 meter verwoestend uit. Na die treffer bleek het verzet van de povere Noren gebroken. 

FOX Sports on Twitter

🔥 | Wat een goal van Calvin Stengs! 📺 FOX Sports 1 #️⃣ #norned https://t.co/aqBFuvgJyG

Na een klein uur zorgde een dubbele wissel ervoor dat de thuisploeg wat aanvallender ging spelen, maar Dani de Wit maakte na 67 minuten met een eenvoudig kopballetje aan alle onzekerheid een eind. Invaller Cody Gakpo was in de blessuretijd nog dicht bij een vierde treffer, al werd een doelpunt van Jong Noorwegen in de slotfase onterecht afgekeurd. In de slotseconde tekende Van Drongelen alsnog voor de 0-4 met pegel in de korte hoek.  


Door de zege verstevigt Jong Oranje zijn koppositie in Groep 7. De ploeg van Erwin van de Looi heeft negen punten uit drie duels. Concurrent Jong Portugal staat met zes punten tweede. Alleen de poulewinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het EK-21 van 2021 in Hongarije en Slovenië.

FOX Sports on Twitter

👏 | Met zijn tweede van de avond zet Rick van Drongelen de eindstand op het bord. Jong Oranje wint met 0-4 in Noorwegen. #norned https://t.co/PMUVY4QjdI