Van de Sanden wervelt: ‘Elk jaar steeds moeilijker’

Vijf assists in twee Champions League-finales op rij, dat zijn unieke cijfers die sinds zaterdag toebehoren aan Shanice van de Sanden (26). Gisteren greep ze, na werkelijk een masterclass in de eerste helft, voor het tweede jaar op rij de Champions League met Olympique Lyon. Lieke Martens en FC Barcelona konden slechts toekijken hoe het na een halfuur al 4-0 (!) stond.

Door Tim Reedijk

Van de Sanden schipperde dit jaar een beetje tussen bank en basis, maar zaterdag kreeg ze het vertrouwen van Reynald Pedros. Voor de wedstrijd was daar het handje met Lieke Martens, die ze bij de aftrap telkens zou tegenkomen omdat Van de Sanden rechtsbuiten stond en Martens op links bij FC Barcelona. Maar vaker dan Martens lief was, stond ze op de middellijn weer oog in oog met de IJsselsteinse. 

Na een kwartier had Van de Sanden al twee piekfijne assists afgeleverd op Dzsenifer Marozsán – de Duitser die met haar roots in finalestad Boedapest de meest bejubelde speelster van de avond was – en de uiteindelijke uitblinker Ada Hegerberg. De Noorse zou er binnen het halfuur nóg twee maken, waardoor de Champions League-finale na dertig minuten schriftelijk afgedaan kon worden. En dat verbaasde ook Van de Sanden. ,,Je weet hoe goed Barcelona kan zijn. Als je ze dan zo overdondert in de eerste dertig minuten, dat is fantastisch.”

Bekijk hieronder de samenvatting van de Champions League-finale:

In de tweede helft leek Lyon het wel geloven en werd de machteloosheid van FC Barcelona nog zichtbaarder, want alle geloof in de aansluiting was al weggeëbd. Martens, volgens Franse media begeerd door Lyon, liet nog één keer haar klasse zien met een assist voor de uiteindelijke eindstand: 4-1. Martens had gehoopt dat Barcelona qua niveau dichterbij zou zijn bij Lyon dan vorig jaar, toen de Fransen te sterk waren in de kwartfinale. Dat viel tegen in de praktijk. Lyon toonde haar hegemonie met de vierde Champions League-zege op rij. ,,Elk jaar wordt het steeds moeilijker”, vertelt van de Sanden, vorig jaar al de ster in de finale met drie assists in de verlenging tegen VfL Wolfsburg. ,,Elk team wordt steeds beter elk jaar. Het is fantastisch wat er gebeurt met het vrouwenvoetbal. Dat is wat we willen zien.”

Voor Van de Sanden is dit de ideale voorbereiding naar het WK komende zomer. Maar eerst een weekje bijkomen, zegt ze, met de champagne nog in haar hand. Een week op vakantie en dan naar Zeist, waarna in Frankrijk een – prijzentechnisch – topjaar de ideale bekroning kán krijgen in haar woonplaats Lyon. Want daar staat de WK-finale op 7 juli gepland. (edited) 

Volledig scherm
Shanice van de Sanden. © AFP