Volledig scherm
© EPA
0
EINDE
2
  • Myron Boadu 4'
  • Oussama Idrissi 63' 74'

Superieur AZ verslaat Ajax en breekt titelstrijd volledig open

De crisis bij Ajax neemt grote vormen aan. De Amsterdammers verloren vanavond op ontluisterende wijze met 0-2 van AZ, waarbij de voetballende ontmaskering op een pijnlijke manier aan het oppervlak kwam.  

Door Freek Jansen

De onderschepping, gevolgd door de razendsnelle omschakeling. Binnen een paar tellen stak AZ na twintig minuten het veld over via Calvin Stengs en Owen Wijndal, waarna Fredrik Midtsjo vrij voor doelman Andre Onana verscheen. De Kameroener redde ternauwernood met zijn hand. Daarmee voorkwam Onana dat AZ de voorsprong, na de openingstreffer van Myron Boadu, al vroegtijdig wist te verdubbelen.

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - AZ (premium).

Ondergrens

Hakim Ziyech schopt uit frustratie een flesje omver na zijn wissel.
Volledig scherm
Hakim Ziyech schopt uit frustratie een flesje omver na zijn wissel. © Pim Ras Fotografie

De vloeiende aanval stond symbool voor de krachtsverhoudingen op het veld. Ajax speelde in de voorbije weken vaak ondermaats, waarbij het zelf de grootste tegenstander was. Tegen AZ werd het vooral ontmanteld door een ijzersterke opponent. In alle facetten van het spel gaf de ploeg van Arne Slot aan de koploper het nakijken. Ajax probeerde van alles, maar opnieuw waren de automatismen en de vorm volledig afwezig. Of het nou de opbouw betrof, het positiespel, de veldbezetting, de passing, de duelkracht of het druk zetten. De ploeg van Ten Hag zakte kiezelhard door de ondergrens en was wederom geen schim van het elftal dat eerder in het seizoen zo sprankelde en domineerde.

Het gevolg was dat woede, radeloosheid en teleurstelling opnieuw vochten om voorrang in de Johan Cruijff Arena. De druk was vooraf al voelbaar bij Ajax. De volle ziekenboeg, de belangrijkste reden van het grote verval in de afgelopen periode, qua spel en resultaat, zat vanavond niet meer zo vol met dragende spelers. Zo kon Ajax eindelijk weer beschikken over aanvallers, die tot voor kort elkaar moeiteloos konden vinden. Met de terugkeer van de tandem Hakim Ziyech en Quincy Promes moest het offensieve gezicht van de ploeg weer kleur krijgen. Ajax behield echter een bleek gelaat, waarbij veel spelers continu zichtbaar met zichzelf overhoop lagen.

Ergernis

Tot grote ergernis van Erik ten Hag, die geen ommekeer teweeg kon brengen. In het eerste kwartier verscheen de trainer al drie keer ver buiten zijn coachvak aan de zijlijn. Druk gebarend en schreeuwend probeerde hij zijn spelers te bereiken. Maar van enige samenhang was zo weinig sprake, dat Ajax was overgeleverd aan de stootkracht van AZ, maar bovenal de exceptionele kwaliteiten van Onana.

Poll

Wie wordt dit seizoen kampioen in de eredivisie?

  • Ajax (35%)
  • AZ (26%)
  • Feyenoord (35%)
  • PSV (4%)
67877 stemmen

VAR

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

De doelman was ook in de tweede helft de positieve uitzondering, maar kon een half uur voor tijd bij de zoveelste AZ-counter niet langer meer adequaat optreden toen Oussama Idrissi vrij kon inschieten. De VAR bracht echter redding, aangezien Boadu hands had gemaakt. Opeens klonk er weer gejuich in de Johan Cruijff Arena, maar het was tegen beter weten in. Ajax had de bal, maar speelde als een groep eenlingen die voor het eerst samen op een veld stonden, terwijl AZ er lustig op los counterde. De Alkmaarders hielden de thuisploeg met alle gemiste kansen echter nog even in leven, totdat de bezoekers een kwartier voor tijd alsnog genadeloos toesloeg en Idrissi de 0-2 binnen schoot.

Vanaf de tribune klonk het geroep om voetbal bij de thuisploeg, maar daar was Ajax de hele avond nog niet op een fatsoenlijke wijze in geslaagd. Zoals het de laatste weken telkens tekort schiet. Ajax koesterde lange tijd de strijd op drie fronten, maar in zes dagen tijd wordt deze dadendrang op een pijnlijke wijze tot wankelen gebracht. De Europese dromen zijn vervlogen, het vizier was helemaal op het eigen land gericht. Met de nederlaag tegen AZ ontvingen de Amsterdammers de volgende dreun. AZ is langszij gekomen en de crisis bij Ajax heeft nieuwe dimensie gekregen. En dat richting de bloedstollende finalemaanden van het seizoen.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie