Volledig scherm
PEC-trainer John Stegeman sprak deze week spelers aan op hun gedrag. © BSR Agency

Stegeman trekt teugels strak aan bij PEC Zwolle: 'Aanpassen of vertrekken'

PEC Zwolle-trainer John Stegeman heeft deze week, tussen de nederlaag tegen Willem II en de ontmoeting met FC Utrecht morgen (16.45 uur) in, aan nalatige spelers een kraakhelder signaal afgegeven: ,,Wie niet elke dag vol gas kan of wil geven, moet zijn spullen pakken en wegwezen."

Door Johan Inan

Naast de zoektocht naar het ideale elftal heeft trainer John Stegeman de handen vol aan de afrekening met de vrijblijvende topsportcultuur bij PEC Zwolle. Dat bleek de afgelopen week eens te meer toen enkele spelers dachten wel een stapje minder te kunnen doen. ,,Die heb ik aangesproken op hun gedrag. Je bent professioneel voetballer. Dan verwacht ik dat je elke dag gas geeft, want daar word je rijkelijk voor beloond, in welke rol dan ook. Wie dat niet kan opbrengen, moet zijn spullen maar pakken en wegwezen. Dan ga je maar lekker weg. Even goede vrienden.”

,,Er loopt een aantal jongens bij waarvan ik denk: dat kan en moet anders", trekt Stegeman tijdens het persmoment voor het uitduel met FC Utrecht verder van leer. ,,Als ze aan zichzelf denken, confronteer ik ze daarmee. Dat is mijn baan. Ik pik dat niet. Dat kun je één keer flikken, maar daarna stuur ik je naar het tweede elftal. Het maakt mij dan niet uit wie je bent. Ik wil werken met jongens die echt willen en graag bij deze club zijn. Ik noem geen namen. Of je nu de nummer 1 of 26 bent, het gaat om het team PEC Zwolle.”

Gretigheid

Een nieuw seizoen, en zeker ook een nieuwe trainer, komt de gretigheid van reserves ten goede. Zodra trainers hun ideale basisploeg vinden, lopen ze regelmatig tegen teleurgestelde wisselspelers aan, die een vertrek overwegen. ,,Ik heb deze week tegen niemand gezegd dat hij weg moet", benadrukt Stegeman, die door blessures nog speurt naar zijn beste elftal (kader) en daarmee hint naar de boosdoeners. ,,Het kan zijn dat jongens weinig perspectief zien. Maar dat is vaak perceptie.”

Lees hier het volledige verhaal met John Stegeman