Sneijder speelde al maanden niet meer, maar bevestigt nu ook einde loopbaan

VideoWesley Sneijder (35) speelde zijn laatste profwedstrijd op 6 december 2018, maar de recordinternational van Oranje heeft nu ook bevestigd dat hij is gestopt als voetballer. De voormalig middenvelder van Ajax, Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en Al Gharafa deed dit op FC Utrecht TV. ,,Ik ben nu gestopt met voetballen,” zei hij tussen neus en lippen door. 

Sneijder is bij FC Utrecht, de club uit zijn geboortestad waar hij nooit voor speelde, toegetreden tot de business club. ,,Ik ben nu gestopt met voetballen. Ik wil een mooie plek hebben, waar ik mijn herinneringen kan delen. Ik zal hier mijn kantoor gaan vestigen,” vertelde Sneijder in Stadion Galgenwaard, waar de supporters van FC Utrecht dus niet meer hoeven te hopen op een spelende Sneijder in hun stad. Sneijder zou komende donderdag nog een aantal opties bespreken met zijn zaakwaarnemer Guido Albers, maar de 35-jarige middenvelder lijkt zijn besluit dus al te hebben gemaakt. ,,Never a dull moment met Wesley. We zullen donderdag nog met elkaar praten, maar zijn besluit lijkt aardig vast te staan. Dan geven we er een klap op en komen we nog met een goed verhaal naar buiten,” zei Albers vanavond bij FOX Sports.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Sneijder is recordinternational van Oranje met 134 interlands, waarin de begaafde aanvallende middenvelder goed was voor 31 goals en 31 assists. Hij werd met Oranje tweede op het WK 2010 in Zuid-Afrika en derde op het WK 2014 in Brazilië. Hij speelde met het Nederlands elftal ook op het EK 2004, EK 2008 en EK 2012. Sneijder maakte zijn debuut in Oranje op 30 april 2003 in Eindhoven tegen Portugal (1-1). Op 9 juni 2017, op zijn 33ste verjaardag, passeerde hij Edwin van der Sar als recordinternational in de 5-0 zege op Luxemburg in de Kuip. Daarna mocht hij ook nog opdraven tegen Frankrijk (4-0 verlies), Roemenië (0-3 winst) en Peru (2-1 winst). Bij die laatste wedstrijd, op 6 september 2018 in de Johan Cruijff Arena, nam hij afscheid als international. Na afloop bekeek hij op een bank in de middencirkel samen met zijn vrouw Yolanthe en zoontjes Jessey en Xess Xava naar zijn hoogtepunten als international. 

Sneijder vertrok in januari 2018 naar Al Gharafa. Hij liet met 18 goals in 29 wedstrijden zien nog altijd goed te kunnen voetballen, maar zag in Qatar ook zijn huwelijk met Yolanthe stranden. Zijn laatste wedstrijd voor Al Gharafa speelde Sneijder op 6 december 2018, een 1-3 nederlaag tegen Al Ahli. Begin dit jaar keerde Sneijder met een spierblessure terug in Qatar, waarna hij de motivatie kwijt was om nog door te gaan. Zijn contract bij Al Gharafa liep op 30 juni af.

2010 was beste jaar

Sneijder scoorde in clubverband 155 keer in 574 wedstrijden. Hij kwam achtereenvolgens uit voor Ajax (180 duels), Real Madrid (66 duels), Internazionale (116 duels), Galatasaray (175 duels), OGC Nice (8 duels) en Al Gharafa (29 duels). Zijn grootste successen beleefde hij in zijn eerste seizoen bij Internazionale, waarmee hij in mei 2010 in een paar weken tijd de Serie A, Coppa Italia en Champions League won. Vervolgens speelde Sneijder ook een heel goed WK voor Oranje in Zuid-Afrika, maar Spanje won de finale in Johannesburg uiteindelijk. In de jaren daarna kwakkelde Sneijder steeds vaker met zijn fitheid, maar voor het WK 2014 in Brazilië wist hij zich nog eenmaal uitstekend op te laden. Als aanvallende middenvelder achter aanvallers Arjen Robben en Robin van Persie speelde hij een belangrijke rol in de mooie overwinningen op Spanje en Mexico. 

Clubeigenaar Frans van Seumeren en Wesley Sneijder toasten op het contract. Sneijder krijgt een eigen skybox in stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
Volledig scherm
Clubeigenaar Frans van Seumeren en Wesley Sneijder toasten op het contract. Sneijder krijgt een eigen skybox in stadion Galgenwaard van FC Utrecht. © FCUtrecht.nl
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© ANP
Met Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en John Heitinga na het kampioenschap met Ajax in 2004.
Volledig scherm
Met Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en John Heitinga na het kampioenschap met Ajax in 2004.
Juichend met Ruud van Nistelrooy en Pierre van Hooijdonk op het EK 2004 in Portugal, zijn eerste grote eindtoernooi.
Volledig scherm
Juichend met Ruud van Nistelrooy en Pierre van Hooijdonk op het EK 2004 in Portugal, zijn eerste grote eindtoernooi. © AP
Met Royston Drenthe bij hun gezamenlijke presentatie bij Real Madrid op 13 augustus 2007.
Volledig scherm
Met Royston Drenthe bij hun gezamenlijke presentatie bij Real Madrid op 13 augustus 2007. © Getty
Met zijn zoontje Jessey na het winnen van de Champions League met Internazionale in 2010.
Volledig scherm
Met zijn zoontje Jessey na het winnen van de Champions League met Internazionale in 2010. © AP