Volledig scherm
Sjaak Troost betreedt in 1991 als speler van Feyenoord de (lege) Kuip voor een duel met FC Utrecht. Inzet: Sjaak Troost nu. © VI & Pro Shots

Sjaak Troost volgt bij Feyenoord Martin van Geel op als technisch directeur

Voorlopig 1 seizoenFeyenoord komt met een verrassende nieuwe technisch directeur op de proppen. Sjaak Troost stopt als commissaris en wordt in elk geval komend seizoen de opvolger van de vaak bekritiseerde Martin van Geel.

Door Mikos Gouka

Ruim acht weken geleden kondigde Martin van Geel aan dat hij Feyenoord komende zomer zou gaan verlaten. Acht weken lang zochten de beleidsbepalers van de nummer 3 van de eredivisie naarstig naar een adequate opvolger. Maar dé droomkandidaat, die konden ze in de Kuip gewoon niet vinden.

Toch presenteert Feyenoord eerdaags officieel een nieuwe technisch directeur. Een verrassende zet. De 59-jarige Sjaak Troost zal Van Geel, die nog altijd op trainingscomplex 1908 zit om de lopende zaken af te handelen, per direct opvolgen. Troost neemt de leiding bij de transferperiode van komende zomer en gaat hoogstwaarschijnlijk ook als technische eindverantwoordelijke fungeren bij de window die op 1 februari 2020 sluit. De viervoudig international zal normaal gesproken na die periode weer terugtreden.

Feyenoord benoemt Troost dus op interim-basis, het vastleggen van de voormalig speler moet de club de tijd geven om alsnog de droomkandidaat te kunnen vinden. Daar heeft de clubleiding nu dus maanden extra de tijd voor. Troost werd recent wel genoemd als een van de mensen in de ‘denktank’ die actief zou meepraten over het beleid en vooral de aan te trekken spelers. Samen met hoofd opleidingen Stanley Brard en prominent jeugdtrainer Dirk Kuyt.

Weg uit rvc

Maar Troost gaat nu dus de kar zelf trekken. Om die reden zal hij tijdelijk terugtreden uit de raad van commissarissen, het controlerend orgaan van de club. Troost kan immers onmogelijk zichzelf controleren.

Troost was in januari 2018 toegetreden tot de raad van commissarissen van Feyenoord. Hij vulde toen de vacature in die was ontstaan door het vertrek van Rob Slotboom.

Volledig scherm
Sjaak Troost als Panini-plaatje. © gratis

De voormalige verdediger werd als voetballer opgeleid op Varkenoord en speelde tussen 1978 en 1992 liefst 397 wedstrijden in de hoofdmacht. Hij veroverde één landstitel, vier KNVB-bekers en een Supercup met de club. Na zijn spelerscarrière diende Troost de club veertien jaar als commercieel directeur. Tussen september 2006 en februari 2007 maakte Troost ook al deel uit van de rvc van Feyenoord. De nieuwe technische baas heeft een eigen bedrijf in sales en consultancy en is tevens directeur van de Dirk Kuyt Foundation.

Jaap Stam

Voor de nieuwe trainer Jaap Stam is de komst van een technisch directeur uiteraard goed nieuws. Troost heeft zich in zijn nieuwe rol weliswaar nog nooit bewezen, maar de nieuwe hoofdtrainer wil uiteraard met een uitgebalanceerde selectie eind volgende maand aan zijn nieuwe klus beginnen.

Stam, die Said Bakkati (37) als rechterhand meeneemt naar de Kuip, weet dat er volop werk aan de winkel is in Rotterdam-Zuid. De voormalige speler van Manchester United en Lazio Roma zal afscheid willen nemen van enkele spelers die bij Feyenoord al geruime tijd op een dood spoor zitten. Tevens hoopt hij dat de club ondanks de lege portemonnee zal toeslaan als er zich buitenkansjes voordoen op de transfermarkt. Die taak is vanaf nu aan Troost, die de komende weken nog wordt ingewerkt door Martin van Geel.

Volledig scherm
Sjaak Troost met de KNVB- beker in 1993. © Rotterdams Dagblad