Sergiño Dest in actie namens Ajax.
Volledig scherm
Sergiño Dest in actie namens Ajax. © Getty Images

Sergiño Dest (18) verkiest Team USA boven Oranje

InterlandloopbaanSergiño Dest (18) blijft toch trouw aan de Verenigde Staten. De aanvallende rechtsback van Ajax kon ook voor Oranje kiezen, maar heeft bondscoach Ronald Koeman laten weten dat hij blijft spelen voor het land dat hij ook in de jeugd vertegenwoordigde. 

Volledig scherm
© BSR Agency

Dest heeft een Amerikaanse vader, maar is geboren en opgegroeid in Nederland. Dest deed onlangs nog met de Verenigde Staten mee tegen Mexico en Uruguay. Daarin speelde hij als linksback. Omdat die interlands vriendschappelijk waren, mocht de 18-jarige rechtsback van Ajax nog steeds voor het Nederlands elftal kiezen. ,,Ik heb gekozen voor Amerika. Dat heb ik gedaan omdat dit voor mijn gevoel de juiste keuze was. Het was zeker geen makkelijke keuze, ik heb er lang over nagedacht", vertelt Dest, die pas zestien wedstrijden voor Ajax 1 speelde. Hij maakte in 2012 de overstap van Almere City naar Ajax, waar hij jarenlang niet in de hoogste jeugdteams speelde. ,,Ik heb mijn hele jeugd voor de jeugdteams van de Verenigde Staten gespeeld, dus ik heb daar een duidelijke band mee. In Nederland speel je met de beste spelers van de wereld. Dat is ook echt heel mooi, maar uiteindelijk was het mijn gevoel dat de grootste rol speelde in deze keuze.”

Dest voerde de afgelopen tijd ook gesprekken met Ronald Koeman, die hem graag bij Oranje had gehaald. ,,Ik heb het er met hem over gehad en hij vond het jammer, maar hij respecteerde mijn keuze. Omdat het echt iets is voor mijn leven. Als ik er spijt van krijg, ben ik degene die er mee zit. Er zijn ook momenten geweest dat ik neigde naar Oranje. Nederland is een mooi land. Ik ben hier geboren en getogen, dus het is geen makkelijke keuze geweest.”

AFC Ajax on Twitter

The American Dream continues...🇺🇸 Sergiño Dest -> @USMNT 🗽 https://t.co/fg77aiZPLA

Opluchting

Dest maakte zijn keuze vanmorgen voor de training al bekend aan de spelersgroep van Ajax.  ,,Iedereen zat de afgelopen tijd aan mij te trekken, dus het was niet makkelijk. Ik probeerde gewoon rustig te blijven en de keuze te maken vanuit mijn gevoel. Het is ook zeker niet de schuld van Oranje omdat ze mij te laat hebben opgeroepen. Het is bij allebei de landen geen zekerheid dat ik ga spelen. Het is wel een opluchting dat ik mijn keuze nu gemaakt heb, want ik wilde ook niet iedereen laten wachten. Ik wilde geen overhaaste beslissing maken.”

Ondanks gesprekken met de KNVB blijft Dest dus toch bij zijn keuze voor het nationale team van de Verenigde Staten, dat net als Nederland vorig jaar niet meedeed aan het WK in Rusland. Koeman hoopt dat aanvallende middenvelder Mohamed Ihattaren (17) in de toekomst wel voor Oranje gaat uitkomen, in plaats van voor Marokko. Het grote talent van PSV heeft zijn beslissing, vanwege het overlijden van zijn vader, nog even uitgesteld. 

Sergiño Dest heeft zijn keuze gemaakt. De achttienjarige rechtsback van Ajax verkiest een interlandcarrière voor de Verenigde Staten boven een toekomst in Oranje. #dest #serginodest #ajax #usa #teamusa

172 Likes, 1 Comments - AD Sportwereld (@adsportwereld) on Instagram: "Sergiño Dest heeft zijn keuze gemaakt. De achttienjarige rechtsback van Ajax verkiest een..."

AFC Ajax on Twitter

The Stars and Stripes for Dest! ♥️ 'I just follow my heart'

U.S. Soccer MNT on Twitter

All in for the 🔴, ⚪️ & 🔵❗️ After featuring for the @USYNT at the #U17WC and #U20WC, Sergiño Dest will continue in our colors with the #USMNT. 🇺🇸⚽️ MORE >> https://t.co/aj6rDj8n6X

Freek Jansen on Twitter

Sergino Dest kiest voor de Verenigde Staten. De verdediger speelde in de afgelopen jaren als jeugdinternational voor de VS en kwam onlangs nog twee oefenduels in actie voor Team USA. Dest sprak in de voorbije weken ook met de KNVB. #Ajax

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie